Nederlanders beheersen Engels beter dan anderen die dat niet als moedertaal hebben

Nederlanders beheersen het Engels beter dan anderen die dat niet als moedertaal hebben. Nederland overtreft voor het eerst de vorige nummer één, Denemarken. De lees- en luistervaardigheden van Nederlanders zijn 'zeer goed' en krijgen gemiddeld een ruime zeven.

Op tijd beginnen met Engels onderwijs draagt ook bij aan de Nederlandse prestaties, concludeerden de onderzoekers al in 2011. Beeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant
Op tijd beginnen met Engels onderwijs draagt ook bij aan de Nederlandse prestaties, concludeerden de onderzoekers al in 2011.Beeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant

Dat blijkt uit een jaarlijks onderzoek van taalonderwijsbureau EF Education First onder 950 duizend volwassenen uit 72 landen waar Engels een tweede of vreemde taal is. Op spreek- en schrijfvaardigheid is niet getest; het gaat om de 'passieve kennis' van de Engelse taal.

De welvaart en het kleine aantal inwoners lijken de ideale combinatie voor de goede Engelse taalvaardigheid in Nederland, denken de onderzoekers achter de zogeheten English Proficiency Index (EPI). Talen als het Nederlands en Noors spelen een marginale rol op het wereldtoneel, waardoor sprekers daarvan al snel op het Engels moeten overschakelen. 'In een vluchtige wereldeconomie is Engelse taalvaardigheid een van de skills die je kansen op de arbeidsmarkt vergroten', zegt Minh Tran, co-auteur van de English Proficiency Index.

'Het verbaast mij absoluut niet dat Nederland de beste is', zegt hoogleraar Engelse taalvaardigheid Marjolijn Verspoor van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij is gespecialiseerd in het Engels als tweede taal. 'Nederlands en Engels lijken erg op elkaar: daardoor is het voor ons makkelijker. Hetzelfde geldt voor Scandinaviërs.' Een andere reden voor het Nederlandse succes is volgens Verspoor dat van oorsprong Engelstalige televisieprogramma's in Nederland worden ondertiteld.

Nederland, maar ook Singapore en Maleisië hebben grote havens. Op tijd beginnen met Engels onderwijs draagt ook bij aan de Nederlandse prestaties, concludeerden de onderzoekers al in 2011. Sommige landen verslikken zich in de ambitie om hun jeugd zo snel mogelijk Engels te leren: Italië en Spanje beginnen met Engelse les als scholieren tussen de 8 en 11 jaar zijn, terwijl Nederland en Denemarken pas beginnen vanaf 10-jarige leeftijd.

Critici vinden de EPI niet representatief genoeg. Die is gebaseerd op meerkeuzevragen en test alleen op lees- en luistervaardigheden. Verder maken deelnemers de test vrijwillig en kunnen ze dat alleen op een computer met internetverbinding.

Meerkeuzevragen zijn echter de enige manier om een taaltest onder zoveel mensen uit te voeren, denkt hoogleraar Verspoor. Het ontbreken van spreek- en schrijfvaardigheden in de toets vindt zij wel een gemis. 'Je kunt nu niet zeggen dat we beter Engels spreken dan andere landen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden