Nederlander zit nog steeds onterecht in Spaanse cel

Romano van der Dussen, de Nederlander die in Spanje ten onrechte is veroordeeld voor drie aanrandingen en daar al twaalf jaar vastzit, komt vooralsnog niet op vrije voeten. Het Spaanse hooggerechtshof wees afgelopen week een herzieningsverzoek af, omdat de dna-monsters die Van der Dussens onschuld bewijzen nog steeds niet zijn geaccepteerd door de Spaanse autoriteiten.

Romano van der Dussen. Beeld null
Romano van der Dussen.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken liet vrijdag weten dat Nederland zich niet gaat mengen in de rechtsgang in een ander land. De CDA-fractie had Koenders gevraagd zich in te spannen om op zijn minst de voorwaardelijke vrijlating van Van der Dussen te bespoedigen.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt noemt de antwoorden van de minister 'ongelooflijk formalistisch' en zal vervolgvragen indienen. 'Koenders kan op zijn minst namens de Nederlandse regering een aantal stevige vragen stellen aan de Spaanse autoriteiten.'

Ruim een maand geleden erkende de Britse crimineel Mark Dixie, die in Engeland een straf uitzit wegens moord en verkrachting, tegenover de Nederlandse advocate van Van Der Dussen dat hij de dader is geweest van een van de drie aanrandingen waarvoor Van der Dussen werd veroordeeld tot bijna zestien jaar gevangenisstraf. Bovendien werd door Britse forensische experts vastgesteld dat de dna-resten die op het slachtoffer werden aangetroffen afkomstig zijn van Dixie.

'Twaalf jaar hel'

Romano van der Dussen weigerde schuld te bekennen: hij had niks met die verkrachting te maken. Lees hier het interview dat hij gaf aan de Volkskrant. 'Je wordt langzaam gek.'

In de veroordeling van Van der Dussen is de rechtbank ervan uitgegaan dat dezelfde dader alle drie de aanrandingen pleegde, omdat zij op vrijwel dezelfde manier kort na elkaar plaatsvonden. Door de bekentenis van Dixie en het dna-onderzoek zou de bodem onder het vonnis tegen Van der Dussen grotendeels wegvallen.

De Nederlander werd veroordeeld op basis van een herkenning in een confrontatieronde met de slachtoffers. Deze daderconfrontatie blijkt volgens een rapport in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken verkeerd te zijn uitgevoerd: Van der Dussen stond als enige Noord-Europeaan tussen een rijtje donkere Spanjaarden.

Ook het verdere gerechtelijke onderzoek tegen de Nederlander verliep slordig en onvolledig, blijkt uit dit rapport uit 2010, dat de Volkskrant heeft ingezien. Destijds al was duidelijk dat het gevonden dna-materiaal overeenstemde met dat van de Britse crimineel Dixie.

Minister Koenders stelt in zijn antwoord op de Kamervragen echter dat hij pas in mei 2015 op de hoogte was van de dna-match. 'De minister geeft dus onjuiste informatie', zegt Kamerlid Omtzigt.

Het Spaanse hooggerechtshof erkent dat het dna-materiaal van Dixie volgens de Britse onderzoekers hetzelfde is als dat op het slachtoffer. Niettemin wijzen de rechters erop dat deze conclusie gebaseerd is op Spaanse data, die mogelijk niet volledig zijn. Een vergelijking tussen beide dna-profielen door Spaanse forensische experts is nodig om definitief uitsluitsel te krijgen.

Het Spaanse openbaar ministerie vindt het daarom te vroeg om de zaak van Van der Dussen te heropenen en krijgt daarin gelijk van het hooggerechtshof. Volgens Van der Dussens advocate Rachel Imamkhan is het dna-bewijs door Groot-Brittannië naar Spanje gestuurd. 'Maar in Spanje weet niemand te vertellen waar het dna-materiaal nu is', zegt Imamkhan.

In een gesprek met de Volkskrant vertelde Romano van der Dussen in mei hoe hij van meet af aan zijn onschuld in de aanrandingszaken heeft volgehouden. Door geen schuld te bekennen liep de Nederlander de gebruikelijke korting op de strafmaat mis en kon hij niet gebruikmaken van verlofregelingen. Hij kon zijn straf evenmin in Nederland uitzitten, omdat hij daarmee het Spaanse vonnis zou hebben erkend, zegt Imamkhan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden