Nederlander ziet moslim niet staan

Nederlanders hebben nauwelijks contact met moslims, willen niets over de islam weten en toch denkt ruim eenderde negatief over deze bevolkingsgroep....

Van onze verslaggeefsters Janny Groen en Lidy Nicolasen

Onder Nederlanders heerst een latente angst voor moslims, blijkt uit een enquête die TNS NIPO - in opdracht van de Volkskrant - heeft uitgevoerd onder 813 autochtone Nederlanders van 16 jaar en ouder. Het doel van het onderzoek was de sentimenten van autochtone Nederlanders te peilen ten opzichte van allochtonen en moslims, en de gevolgen daarvan voor hun gedrag in het dagelijks leven.

De ondervraagden maken vrijwel geen onderscheid tussen allochtonen en moslims. Sinds 11 september heten allochtonen moslims te zijn, blijkt ook uit gesprekken met islamdeskundigen.

Degenen die zich bedreigd voelen (16 procent), hebben vooral last van de fysieke aanwezigheid van allochtone c.q. moslimjongeren op straat. Als tweede angstbron wordt de dreiging van een terroristische aanslag door fundamentalistische moslims genoemd. Op de derde plaats komt de vrees op termijn te moeten leven naar de regels van moslims.

Personen die zeggen geregeld contact te hebben met moslims, voelen zich minder bedreigd dan degenen die geen moslims in werk-, familie- of vriendenkring hebben. Dat contact ontbreekt totaal bij 67 procent van de Nederlanders. Ze kennen moslims alleen van de straat of televisie. Jongeren (16 tot 34 jaar) hebben iets vaker contact met moslims. Een kwart van de jongeren heeft islamitische collega's, 18 procent heeft ook vrienden of kennissen die moslim zijn.

De media staan sinds 11 september bol van verhalen over de islam en moslims, in boekhandels zijn vele aan de islam gerelateerde boeken te koop. Toch zegt 65 procent van de Nederlanders niet zoveel en 16 procent helemaal niets van deze religie af te weten; 18 procent claimt een grote islamkennis.

Naarmate iemand meer afweet van de islam staat hij positiever tegenover moslims. Degenen die zeggen veel te weten, zijn in 28 procent van de gevallen positief; 38 procent is neutraal en 36 procent negatief. Jongeren oordelen vaker negatief (43 procent) dan gemiddeld en mannen (42 procent) zijn vaker negatief dan vrouwen (31 procent).

Opmerkelijk is dat tweederde van de Nederlanders graag wil dat hun kinderen met veel verschillende culturen in aanraking komen. Toch zegt de helft onmiddellijk te zullen verhuizen naar een blanke wijk als er te veel allochtonen in de buurt komen wonen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden