Nederlander op gelekte IS-lijst mogelijk Abu Jihad al-Holandi

Op de uitgelekte lijst met namen van IS-strijders komt in ieder geval twee Nederlandse namen voor. De gegevens van een van hen, een strijder die zich Abu Jihad al-Holandi noemt, komen sterk overeen met die van Achraf uit Amsterdam, een jongen die in 2013 op 16-jarige leeftijd naar Syrië is vertrokken. Een jaar later kwam hij om bij een Amerikaanse luchtaanval op de stad Raqqa.

Archieffoto uit 2014 van een demonstratie waarbij inwoners uit Mosul steun betuigen aan Islamitische Staat.Beeld ap

Woensdag werd bekend dat de gegevens van 22 duizend leden van Islamitische Staat zijn uitgelekt. Het gaat om lijsten met 'personeelsinformatie': rekruten die zich bij de terreurorganisatie meldden, moesten eerst een lijst met 23 vragen invullen. Er wordt gevraagd naar iemand zijn naam en nationaliteit, maar kandidaten moeten bijvoorbeeld ook aangeven of ze een zelfmoordaanslag willen plegen, of dat ze liever aan het front zouden strijden. De dossiers stonden op een USB-stick die door een gevluchte jihadist is doorgespeeld aan de Syrische oppositiesite Zaman al Wasl en de Britse zender Sky News.

De details van 1.736 strijders uit 40 landen zijn vrijgegeven. Een kwart van hen is afkomstig uit Saoedi-Arabië en de meeste anderen komen uit Tunesië, Marokko en Egypte. Er staan zeker 35 Fransen, 18 Duitsers, 16 Britten en 4 Amerikanen op de lijst, evenals 3 Belgen.

(Tekst gaat verder onder de foto.)

Screenshot van de uitgelekte formulieren op de site van Zaman al Wasl.Beeld screenshot

Werken in de supermarkt

Abu Jihad al-Holandi staat ook op de lijst die al openbaar is gemaakt: een strijder die zegt te zijn geboren in 1997 en afkomstig is uit Amsterdam. Hij geeft aan in december 2013 naar het Syrische district Azaz te zijn gereisd via Turkije, zijn middelbare school te hebben afgemaakt en te hebben gewerkt in een supermarkt.

Deze informatie komt overeen met de gegevens van Achraf uit Amsterdam. De jongen was pas zestien jaar oud toen hij naar Syrië vertrok, en op zijn zeventiende kwam hij bij een bombardement om het leven. Zijn familie wil zijn achternaam niet in de krant zien, om de andere kinderen, die nog in Amsterdam wonen, te beschermen.

Een paar dagen voor zijn dood had Achraf nog met zijn vader Farid gebeld. Bij een eerdere aanval was zijn zoon gewond geraakt, aan benen en buik, vertelt de vader in een interview met de Volkskrant. Zelf was hij al weken bezig zijn zoon terug naar Nederland te halen. 'Achraf zei vrijdag tegen me: dat lukt niet meteen, papa. Ik moet eerst herstellen. Ik hou van je, papa. Ik ben er over drie weken.'

Kort kreeg Farid het gevreesde telefoontje met het nieuws dat Achraf was gedood. Even later werden, als bewijs, foto's gemaild van zijn omgekomen zoon. Die was 'martelaar' geworden. Of, zoals een Nederlandse 'broeder' in Syrië verheugd meldde: 'Achraf is bij Allah'.

In de uitgelekte lijst heeft Abu Jihad al-Holandi ook drie namen genoemd van IS-strijders die garant voor hem kunnen staan: Suluman al Holandi, Abu Hanifa al Baljiki en Zakariya al Holandi. De laatste is waarschijnlijk de Nederlander Victor Droste die al jaren in Syrië is en Zakariya al Holandi als 'strijdersnaam' voert. Hij liet onlangs weten nog steeds in de regio te zijn, maar niet bij IS of Jabat al Nusra te vechten.

Farid in de lege kamer van zijn zoon. Het beeld is afkomstig van de Amsterdamse zender AT5.Beeld screenshot

Grensovergang

De documenten werden waarschijnlijk aan de rekruten overhandigd op het moment dat ze IS-terrein betreden. In de rechterhoek van het papier is een IS-logo te zien en in de linkerhoek staat een stempel dat de organisatie aan de grens uitdeelt; de meeste dateren uit 2013. De lijst is opgesteld in het Arabisch, in keurige kolommen.

De Belgische krant De Tijd heeft de informatie van de drie Belgische strijders vrijgegeven. Het zou gaan om twee mannen uit Verviers, en één uit Luik. Twee van hen meldden zich aan als 'strijder', één voor een 'martelaarsoperatie', oftewel een zelfmoordaanslag.

Lees hier hoe experts hun vingers aflikken bij de 'ledenlijst' van IS.

Lees hier het interview met de vader van Achraf, de Nederlander die waarschijnlijk als Abu Jihad al-Holandi een lijst van IS heeft ingevuld.


De 23 vragen van IS

1 Voor en achternaam
2 Strijdersnaam
3 Naam van de moeder
4 Bloedgroep
5 Geboortedatum en nationaliteit
6 Burgerlijke staat
7 Woonplaats
8 Opleiding
9 Kennis van de sharia (mogelijkheid om laag, gemiddeld en hoog in te vullen)
10 Eerdere banen
11 Landen die bezocht zijn
12 Punt van binnenkomst
13 Datum van binnenkomst
14 Naam van degene die garant voor je kan staan
15 Eerdere jihadervaring
16 Voorkeur voor strijder of zelfmoord
17 Specialiteit
18 Huidige werkplaats
19 Bezittingen die worden achtergelaten
20 Niveau van gehoorzaamheid (laag, middel, hoog)
21 Contactnummers (bijvoorbeeld om familie te informeren van eventueel overlijden)
22 Datum en plaats van overlijden
23 Notities (In het geval van één van de Belgen stond hier bijvoorbeeld dat hij is teruggekeerd naar zijn geboorteland zonder dat hij zijn identiteitspapieren heeft meegenomen.)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden