Nederlander onverwacht vrijgelaten door Saudi's

De Nederlandse zakenman W. den Hartog is maandag na een maand gevangenschap in de Saudische hoofdstad Riyad vrijgelaten. De 35-jarige Nederlander werd op 13 juni zonder opgaaf van redenen opgepakt....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Pogingen van de Nederlandse ambassade in Riyad om Den Hartog in zijn cel te bezoeken stuitten op hardnekkige weigeringen van de Saudische autoriteiten. Den Hartog arriveerde gisteren onverwacht op Schiphol. Volgens de zakenman waren 'christelijke activiteiten' aanleiding voor zijn arrestatie. Bijna tegelijk met Den Hartog werd een aantal Filipijnen aangehouden omdat ze bijbels verspreidden.

De stichting Open Doors, die opkomt voor vervolgde christenen, beweert dat Den Hartog is opgepakt vanwege deze actie. Open Doors begon onlangs een handtekeningenactie voor de vrijlating van de Nederlander en zijn Filipijnse geloofsgenoten.

Het in het openbaar uitdragen van het christelijke geloof is in het islamitische Saudi-Arabië verboden. Volgens Den Hartog heeft hij 'ook weleens een bijbel weggegeven'. Hij ontkent echter gericht aan evangelisatie te hebben gedaan. Hij is ook geen lid van een organisatie voor de bekering van niet-christenen.

Den Hartog, die jarenlang met vrouw en kinderen in Riyad woonde en daar cd's verkocht, zegt in de cel goed te zijn behandeld. 'De eerste dagen waren moeilijk', aldus de zakenman uit de Noordoostpolder. 'In mijn vrije uren heb ik toen hele wandelingen in mijn cel gemaakt. Daarbij dacht ik aan de bijbeltekst: ''Geprezen zij de Here. Dag aan dag draagt Hij ons; die God is ons heil''. Die tekst gaf me moed.'

Den Hartog kreeg op 1 juli een televisietoestel in zijn cel om de wedstrijden van het Nederlands elftal te kunnen volgen. Toen hij tijdens Nederland-Zuid-Korea werd ondervraagd, kwam er af en toe iemand tussenstanden doorgeven.

Den Hartog mag Saudi-Arabië niet meer in. Tegelijk met hem werden maandag twaalf Filipijnse christenen vrijgelaten. Er is tot op hoog niveau druk op de Saudische autoriteiten uitgeoefend om de Nederlander en de Filipijnen te laten gaan. De Saudische ambassadeur in Den Haag werd op het ministerie van Buitenlandse Zaken te verstaan gegeven dat het weigeren van bijstand strijdig was met het Verdrag van Wenen.

Volgens Den Hartog hebben de contacten op hoog niveau bijgedragen aan zijn vrijlating. 'Maar ook de tienduizenden mensen in de hele wereld die voor me hebben gebeden. Dat heeft, samen met de publiciteit die er is geweest, zeker geholpen.'

Volgens Open Doors zijn de Filipijnen slechter behandeld dan Den Hartog. Een van hen zou met vier geboken ribben in het ziekenhuis zijn opgenomen. Onder druk zouden meerdere arrestanten zich in de gevangenis tot de islam hebben bekeerd. Eerder beweerde Open Doors dat ook Den Hartog was gemarteld.

De plotselinge vrijlating van de Nederlander was voor Open Doors aanleiding de actie voor hem te beëindigen. Zondag ondertekenden kerkgangers een petitie, bestemd voor de Saudische ambassadeur.

De organisatie blijft zich inzetten voor Filipijnse christenen die al veel langer dan een maand in Riyad gevangen zitten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden