'Nederlander ontvoerd door criminelen, niet Taliban'

KABUL/ISLAMABAD De Nederlander die maandag in Afghanistan is ontvoerd, is waarschijnlijk meegenomen door criminelen en niet door Taliban.

Een Afghaanse agent fouilleert een burger bij een controlepost bij Kandahar. Beeld ap

Dat heeft de woordvoerder van de gouverneur van Takhar per telefoon gezegd tegen de Volkskrant. De ontvoering vond plaats in de provincie Takhar.

'Het is nog niet zeker, maar vooralsnog lijkt erop dat de Nederlander en zijn Afghaanse chauffeur zijn ontvoerd door een criminele groep. Het gebied waar zij mee naartoe zijn genomen, staat bekend als broeinest van criminelen en ontvoerders', aldus gouverneurswoordvoerder Faiz Mohammad Tawhidi. Ook de politiechef van de provincie zegt dat misdadigers achter de kidnap zitten.

In Afghanistan wordt het overgrote deel van de ontvoeringen uitgevoerd door criminelen. Zij proberen hun gijzelaars daarna snel door te verkopen aan Taliban.

Show door Taliban
Het is moeilijk te zeggen welke kidnapper gunstiger is voor de overlevingskansen van de gijzelaars: criminelen of Taliban. Het nadeel van een criminele groep is dat ze geen hoogste baas in het land hebben die hen kan bevelen om de gijzelaars te laten leven. Ze kunnen in paniek raken en onverwachte beslissingen nemen. Het voordeel van criminelen is dat ze vrijwel altijd alleen een geldmotief hebben. Als er losgeld wordt betaald, is de kans redelijk aanwezig dat de gijzelaars vrijkomen.

Taliban hebben echter ook een politiek motief. Als zij daadwerkelijk een Nederlander in handen hebben, ligt het in de lijn der verwachting dat zij hem gaan gebruiken voor een publiciteitsshow. Taliban weten heel goed dat de Nederlandse regering zich momenteel bezint op het NAVO-verzoek om weer militairen naar Afghanistan te sturen. Mogelijk zetten Taliban de ontvoerde man in om dit te voorkomen.

Geen bevestiging Taliban
Taliban hebben nog niet bevestigd dat zij of juist criminelen de ontvoerde Nederlander in handen hebben. 'Wij hebben via media gehoord over de Nederlandse burger die maandag is ontvoerd in de regio Kunduz. Wij hebben langdurig geprobeerd om onze mensen daar te bereiken. Tot nu toe is dat nog niet gelukt', zei Talibanwoordvoerder Zabiullah Mujahed dinsdagochtend per telefoon tegen de Volkskrant. Mujahed is de officiële Talibanwoordvoerder voor Noord- en Oost Afghanistan.

'Op dit moment kan ik u nog niet vertellen of het de Taliban van Kunduz was, of simpelweg een criminele groepring die de Nederlander heeft ontvoerd'. De Talibanzegsman zei eerder te hopen dat hij dinsdagmiddag uitsluitsel kon geven over de identiteit van de ontvoerders. Dat is nog niet gebeurd.

De kans dat later vanavond meer nieuws bekend wordt over de identiteit van de kidnappers is klein. Inmiddels is de avond gevallen in Afghanistan, wat betekent dat in het noorden van het land het mobiele netwerk uitgaat. Communiceren met de regio is dan zeer moeilijk.

Locatie bekend
De Afghaanse autoriteiten denken vrij precies te weten waar de twee ontvoerden zich bevinden. 'De Nederlandse hulpverlener en zijn chauffeur zijn ontvoerd door vijf onbekende bewapende mannen in een gebied dat Pul-e-Bangi heet, onderdeel van Takahar provincie', aldus gouverneur Abdul Jabar Taqua per telefoon. 'Daar zijn ze in een witte Toyota Corolla gesleurd en zijn ze vertrokken in de richting van provincie Kunduz. Onze laatste inlichtingenrapporten suggereren dat ze zijn meegenomen zijn naar Deh Wairan, een gebied in Khan Abad district van de provincie Kunduz.

Afghaanse veiligheidsdiensten zijn in dit gebied een zoek- en reddingsactie gestart, zegt de gouverneur ook. Volgens hen leeft het tweetal nog.

Losgeld
De Afghaanse autoriteiten zeggen bereid te zijn om onderhandelingen met de kidnappers te starten, ongeacht of het criminelen of Taliban zijn. 'Als er wordt gevraagd om losgeld, zijn wij bereid om te onderhandelen om te voorkomen dat zij de gijzelaars iets aandoen', zegt gouverneurswoordvoerder Tawhidi.

De Nederlandse regering zegt onder geen beding geen losgeld te willen betalen voor de ontvoerde Nederlander in Afghanistan. Het is een principieel standpunt dat toekomstige ontvoeringen moet ontmoedigen. In het verleden is echter gebleken dat Nederland soms wel degelijk geld betaalt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden