Nederlander neemt iets minder vaak langere vakantie

Nederlanders zijn een beetje vakantiemoe. Voor het eerst in vijf jaar zijn ze minder vaak op vakantie gegaan. In het voorjaar en de zomer, de vakantietijd bij uitstek, daalde het aantal 'grote' vakanties in het buitenland met 2 procent, in het binnenland met 5 procent....

Van onze verslaggever Theo Nijenhuis

'Er lijkt een ontwikkeling gaande die je ook bij jongeren ziet: ze gaan minder vaak weg, maar geven aan een vakantie meer geld uit', zegt onderzoeker Th. van Miltenburg van het CBS. Aan de grote vakanties is volop geld uitgegeven. Vorig jaar leek de rek eruit te zijn, maar dit jaar is er tussen 1 maart en 31 augustus ruim 13 miljard gulden aan gespendeerd, 2,1 miljard in het binnenland en 11 miljard in het buitenland, een gemiddelde groei van 4 procent.

Oostenrijk heeft volgens de nieuwe cijfers een stevig verlies moeten incasseren. Het aantal Nederlanders dat er in voorjaar en zomer vakantie hield, daalde van 440- naar 390 duizend.

Door de hoge koers van het pond daalde het aantal vakanties in Groot-Brittannië opnieuw, dit keer van 260 duizend naar 220 duizend. Het aantal Nederlanders dat er op vakantie gaat, is daarmee in vier jaar tijd vrijwel gehalveerd.

Sterk in opkomst zijn Portugal (deze zomer goed voor 190 duizend Nederlandse toeristen) en Turkije.

Naar Turkije gingen eveneens 190 duizend Nederlanders en dat is een record. Frankrijk blijft de toptien aanvoeren en haalde met 1,7 miljoen Nederlanders nagenoeg hetzelfde resultaat als in voorjaar en zomer van 1999.

Deze week publiceert het Nederlands Research Instituut voor Toerisme en Recreatie (NRIT) in Breda de nieuwe cijfers. Het Nederlands Bureau voor Toerisme, dat ook aan het onderzoek heeft deelgenomen, is niet ongerust over het dalend aantal binnenlandse vakanties.

Die tendens is al een paar jaar gaande. 'Maar de tweede en derde vakantie worden meer en meer in eigen land gehouden', zegt K. van de Most, onderzoeker bij het NBT.

Daar komt bij dat het aantal buitenlandse toeristen in Nederland blijft groeien.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden