Nederlander mogelijk 31 jaar ten onrechte vast in VS

Een Nederlander zit mogelijk al 31 jaar ten onrechte gevangen in de VS. Hoewel de ontlastende bewijzen zich opstapelen, wil het ministerie van Veiligheid en Justitie niet meewerken aan zijn vervroegde vrijlating of overplaatsing omdat Singh ten tijde van zijn veroordeling al 13 jaar geen binding meer met Nederland had.

Wil Thijssen
De San Quentin State Prison in San Quentin. Beeld reuters
De San Quentin State Prison in San Quentin.Beeld reuters

Jaitsen Singh (71), een Nederlander van Surinaamse afkomst, werd in 1986 veroordeeld als opdrachtgever van de dubbele moord op zijn vrouw en stiefdochter in hun huis in Ontario (Californië). Hij kreeg tweemaal 25 jaar celstraf voor beide moorden, plus zes jaar omdat het huurmoorden zou betreffen. De man ontkent en weigert een deal om eerder vrij te komen in ruil voor zijn bekentenis. Hij heeft in zijn cel enkele zelfmoordpogingen gedaan.

Een advocate van PrisonLaw, de Nederlandse stichting die gedetineerden in het buitenland bijstaat, ontdekte grote misstanden in Singhs strafzaak. Zo was de hoofdgetuige een voor roofmoord veroordeelde heroïnejunk die tijdens de zitting zijn verslaving en veroordeling verzweeg. De aanklager verleende hem gunsten zoals strafkorting en geld voor zijn belastende verklaring zonder dat de jury of rechters hiervan wisten. De FBI heeft naar die aanklager een corruptieonderzoek verricht en hem schuldig bevonden.

De kroongetuige heeft later schriftelijk verklaard dat hij zijn getuigenis wilde intrekken, maar overleed tijdens een arrestatie vlak voor de zitting waarop dit onder ede moest worden bekrachtigd. Ten minste drie cruciale getuigen zijn nooit gehoord. Het dna is verdwenen, net als een honkbalknuppel waarmee de slachtoffers zijn geslagen en het laken waarin de lichamen zijn gevonden. Van een wurgkoord is nooit dna afgenomen.

Jaitsen Singh. Beeld -
Jaitsen Singh.Beeld -

Een cruciale procedurefout

Op basis van de verzwegen kroongetuige-deal werd de zaak al eens heropend. Bij die herziening heeft Singhs toenmalige advocaat een cruciale procedurefout gemaakt. De Nederlandse overheid verzuimde vervolgens een vertrouwensadvocaat aan te stellen en de zaak te onderzoeken, zoals gebruikelijk is wanneer het proces van een Nederlandse gedetineerde in het buitenland omstreden verloopt.

Op grond van misstanden in de rechtsgang en Singhs hoge leeftijd en slechte gezondheid komt de man in aanmerking voor parole - vervroegde vrijlating. Daarvoor wordt op 4 september in San Francisco een hoorzitting gehouden. Singhs kansen op vrijlating worden aanmerkelijk vergroot als Nederland een verklaring afgeeft dat het bereid is Singh op te nemen en hem bij zijn resocialisatie te begeleiden, stelt een woordvoerder van de hoorcommissie. Om die reden heeft Reclassering Nederland een resocialisatierapport opgesteld.

Singh wil in Nederland met PrisonLaw een herzieningsverzoek voorbereiden. Hij heeft herhaaldelijk overplaatsingsverzoeken ingediend. Ondanks steun van het Nederlandse consulaat-generaal in San Francisco, dat een aanbevelingsbrief schreef voor overplaatsing van Singh, wil het ministerie van Justitie geen medewerking verlenen aan Singhs resocialisatie bij vrijlating of overplaatsing.

'Daarvoor is volgens het geldende beleid sprake van onvoldoende binding met Nederland', zegt een woordvoerder van het ministerie. 'Op het moment dat de heer Singh het delict zou hebben gepleegd, was hij reeds 13 jaar weg uit Nederland.' Het ministerie hanteert de richtlijn dat gedetineerden tijdens een veroordeling niet langer dan 5 jaar uit Nederland weg mogen zijn om voor overplaatsing naar Nederland in aanmerking te komen.

Liever dood dan een bekentenis

De Nederlander Jaitsen Singh zat 31 jaar vast in de VS voor twee moorden die hij altijd heeft ontkend. Waarschijn-lijk is hij erin geluisd door een corrupte aanklager. Een reconstructie.

Een muur van onwil

Ook het feit dat Singh al meer dan 30 jaar vastzit is volgens het ministerie een beletsel, omdat Nederland (buiten levenslang) een maximumstraf kent van 30 jaar en Singh daarmee na overplaatsing direct vrij zou moeten komen.

'Ik loop op tegen een muur van onwil', zegt Singhs advocate, Rachel Imamkhan. 'Er zijn verschillende voorbeelden van overgeplaatste gedetineerden bij wie de 5-jarenregel en het argument van overschrijding van de maximumstraf niet opgingen.' Haar kantoor, PrisonLaw, verzocht minister Van der Steur een beroep te doen op zijn discretionaire bevoegdheid op humanitaire gronden. Dat is zonder nadere motivatie afgewezen.

'Alles kan, als men maar wil', stelt mensenrechtenactivist, oud-politicus en voormalig rechter Boris Dittrich, die zich sterk maakt voor Singhs zaak. 'Dat 5-jarencriterium is een richtlijn, en geen wet. Je zou willen dat de minister ook met zijn hart naar de zaak kijkt.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden