Nederlander moet Canada na 59 jaar definitief verlaten

De 59-jarige Nederlander Len van Heest moet na 59 jaar Canada definitief verlaten. Zijn criminele verleden is de directe aanleiding voor zijn deportatie. Zijn mentale gesteldheid, het niet spreken van de Nederlandse taal en het ontbreken van kennissen in Nederland, zijn geen reden voor de Canadese federale rechter ervan af te zien hem maandag op het vliegtuig naar Amsterdam te zetten.

Pieter Hotse Smit
Len van Heest Beeld Chek
Len van HeestBeeld Chek

Het besluit is het slotstuk van een zaak die al jaren speelt. De vorige, conservatieve regering van Canada voerde strengere immigratieregels in. Niet-Canadezen die een half jaar of langer in de gevangenis hebben gezeten konden vanaf toen direct worden uitgezet. Eerder was dit twee jaar. Len werd in zijn jeugd veroordeeld voor het dreigen met een vuurwapen en mishandeling. In totaal bracht hij negen maanden door in de gevangenis. Drie maanden te lang.

Van Heest vocht zijn deportatie jarenlang aan en probeerde op humanitaire gronden in Canada te blijven. Zo zou hij, zonder bekenden om zich heen, weer last kunnen krijgen van zijn bipolaire stoornis. Ook zou zijn 82-jarige moeder Trixie van Heest niet zonder zijn hulp kunnen. Tegen de Canadese televisie zegt ze bang te zijn haar zoon nooit meer te zien.

De vrouw uit Zwolle vertrok eind-jaren vijftig vanuit Nederland naar Courtenay, een stadje in Brits-Columbia. Om onduidelijke redenen regelde ze geen Canadees paspoort voor haar baby Len - die daarmee de Nederlandse identiteit hield. In de jaren erna zag hij zelf ook geen reden het Canadese burgerschap te verwerven.

'Hij is inwoner van één land: de aarde', zei zijn halfbroer Daniel van Heest (55) daar eerder over tegen de Volkskrant. Er was nog een reden om niet naar het gemeentehuis te stappen. 'We waren hippies toen', zegt Daniel, voor wie zijn ouders wel een dubbel paspoort regelden. 'Iedereen was in die tijd stoned of dronken. Het waren de goede oude feestdagen van de jaren zeventig en tachtig.'

Niet op straat

Het is de tijd dat Len ook in aanraking komt met de politie. Volgens de rechter is hij op latere leeftijd in de fout blijven gaan. Ook zou hij de ernst van zijn zaak niet inzien. De Canadese immigratiedienst zei eerder al dat hij zijn kans heeft gehad om te kunnen blijven.

De rechter denkt dat Van Heest wat ongemak zal ondervinden in Nederland, maar gezien het sociale vangnet verwacht hij niet dat Len van Heest op straat belandt. Het ministerie van Buitenlandse Zaken staat al sinds 2013 met de familie Van Heest in contact en heeft hem een noodpaspoort gestuurd.

Eenmaal in Nederland is hij vrij om te gaan en staan waar hij wil. Het ministerie zal hem in contact brengen met het Leger des Heils.

Len werd in zijn jeugd veroordeeld voor het dreigen met een vuurwapen en mishandeling. In totaal bracht hij negen maanden door in de gevangenis. Drie maanden te lang. Beeld anp
Len werd in zijn jeugd veroordeeld voor het dreigen met een vuurwapen en mishandeling. In totaal bracht hij negen maanden door in de gevangenis. Drie maanden te lang.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden