Nederlander leidt onderzoek naar neerstorten MH17

De Nederlander Gert Wibbelink wordt de leider van het internationale onderzoeksteam van forensisch experts dat de vliegtuigramp in Oekraïne zal onderzoeken. Nederland heeft voorlopig elf experts naar Oekraïne gestuurd, onder meer om de lichamen te identificeren. Als de rebellen de lichamen overdragen aan de Oekraïense autoriteiten stuurt Nederland waarschijnlijk meer onderzoekers.

AMSTERDAM - 'Het is helemaal afhankelijk van de situatie, er zijn nog zoveel scenario's denkbaar', zegt Ed Kraszewski van het Landelijk Team Forensisch Onderzoek (LTFO). Het is nog niet duidelijk waar en wanneer het onderzoek zou moeten plaatsvinden. In het beste geval kunnen de lichamen voor onderzoek worden overbracht naar Nederland. De experts bevinden zich nu in Charkov. 192 lichamen zijn door de separatisten verzameld in een gekoelde trein in het stadje Torez. Separatistenleider Borodaj heeft verklaard dat de lichamen niet te zullen worden overgedragen zolang de internationale experts niet zijn gearriveerd.


Het LTFO beschikt over een pool van 150 medici, rechercheurs en andere specialisten die bij rampen worden ingeschakeld, onder wie forensisch antropologen, rechercheurs en medici. Het team werd eerder opgeroepen bij de vliegramp in Tripoli en de Moerdijkbrand en hielp bij forensisch onderzoek en repatriëring van gesneuvelde Nederlandse militairen in Afghanistan. De acht onderzoekers die nu namens het LTFO in Oekraïne zijn, komen van de politie maar het team heeft ook mensen die afkomstig zijn van defensie, de marechaussee en het Nederlands Forensisch Instituut.


Het LTFO is zaterdag bij nabestaanden in Nederland begonnen met het inzamelen van gegevens, waaronder DNA-monsters. 'Als er toevallig DNA beschikbaar is van slachtoffers zelf, bijvoorbeeld haar, heeft dat de voorkeur. Anders kijken we naar de stamboom en nemen we van een zo nabij mogelijk familielid wangslijm af.' Verder verzamelen de onderzoekers foto's, medische dossiers en gegevens over kleding, sieraden, tattoos of littekens. De persoonskenmerken zullen worden vergeleken met de gegevens uit het post-mortemonderzoek dat op de lichamen moet worden uitgevoerd.


Dat de lichamen lang in de warme open lucht hebben gelegen vormt mogelijk een probleem bij het onderzoek. De identificatie wordt moeilijker naar mate het ontbindingsproces vordert. 'In ideale omstandigheden worden de lichamen meteen gekoeld', zegt Kraszewski. 'Dit maakt het werk lastiger maar niet onmogelijk.' Bij verkoolde lichamen kan vaak uit botmonsters nog DNA worden genomen. Als de identiteit is vastgesteld worden de lichamen overgedragen aan de families'. Het LTFO levert postmortale zorg om de lichamen toonbaar te maken voor de nabestaanden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden