Nederlander krijgt drie maanden cel voor heiligschennis Myanmar

De 30-jarige Nederlander die vorige week een boeddhistisch gebed onderbrak moet drie maanden de cel in wegens heiligschennis. Dat meldt de Myanmar Times. Een extra celstraf van zes maanden, wegens het overtreden van immigratieregels, mag hij afkopen met een geldboete van 105 dollar. De boete is volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken betaald.

Een boeddhistische monnik in Myanmar.Beeld epa

De Fries is veroordeeld voor overtreding van artikel 295 uit het Myanmarese wetboek voor strafrecht. Dat gaat over het opzettelijk beledigen van religieuze opvattingen of gevoelens of het veroorzaken van schade aan religieuze zaken. De Fries trok uit ergernis over het harde geluid een stekker uit een versterker, waarmee hij de stroomvoorziening van een avondpreek 'saboteerde'.

Soldaten moesten hem vervolgens beschermen tegen een woedende menigte. Hij heeft zijn excuses aangeboden. Hij oveweegt in hoger beroep te gaan.

Het incident vond plaats vlak naast hostel Four Rivers in Mandalay, het religieuze centrum van Myanmar. 'Hij heeft gevraagd of het geluid zachter mocht, maar daar werd niet op gereageerd', verklaarde zijn moeder Leny Haijtema eerder. 'Het was een openbare plek, geen tempel of religieus gebouw. Hij is daarna rustig teruggegaan naar zijn kamer. Zijn vriendin was op dat moment in het hostel.'

'Iedereen was boos'

Zeker honderd boze inwoners verzamelden zich rond het hostel nadat de geluidsinstallatie van de monniken was uitgezet, zei de medewerkster van het hostel vlak na het incident. 'Hij trok zonder iets te vragen de stekker uit het stopcontact', zegt ze. 'Iedereen was boos. Dit is onze kerk, onze cultuur.'

Inwoners van de stad waren naar het gemeenschapshuis naast het hotel gekomen voor de boeddhistische viering. 'We doen dit al dertig jaar', vertelde een inwoner aan de Myanmarese nieuwswebsite 7 Day over de ceremonie. 'Het is slechts één dag in een periode van drie maanden.'

In augustus vertrok de Fries met zijn vriendin voor een jaar op wereldreis. Na een treinreis met de Trans Siberië Express vervolgden ze hun reis door Azië. Afgelopen donderdag kwamen ze in Myanmar aan. 'Het is een hardwerkende, goede jongen die niemand kwaad doet', aldus Leny Haijtema.

'Openlijke kritiek op het boeddhisme wordt in Myanmar niet getolereerd', zegt de woordvoerster van Buitenlandse Zaken. 'Daarvoor waarschuwen we ook in ons reisadvies. Je kunt bijvoorbeeld niet twintig boeddhabeeldjes kopen als souvenirs.'

Een Nieuw-Zeelander kreeg in 2015 een gevangenisstraf van 2,5 jaar opgelegd na belediging van het boeddhisme. Om zijn bar te promoten had hij een poster verspreid van een boeddha met een koptelefoon op. Hij is dit voorjaar vervroegd vrijgelaten.

Reactie ministerie van Buitenlandse Zaken

Het ministerie van Buitenlandse Zaken staat in contact met Klaas Haijtema, hij is na de rechtszaak opgevangen door een diplomaat. Haijtema heeft te kennen gegeven teleurgesteld te zijn in de hoogte van de straf, en had op mildheid gehoopt. Het ministerie kan zich niet bemoeien met de rechtsgang in Myanmar, maar houdt er wel toezicht op de goede behandeling van de 30-jarige Fries.

Klaas Haijtema heeft te kennen gegeven dat hij in de gevangenis goed behandeld wordt. Hij krijgt normaal te eten en te drinken, en deelt de cel met één andere gevangene. Het ministerie staat in nauw contact met zijn familie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden