Nederlander is te gul voor de fiscus

Als je belastinggidsen verkoopt, moet je de Nederlanders toch laten weten dat ze weinig verstand hebben van belastingen. Uitgeverij Bonaventura van de Elsevier Belastingalmanak kon deze week dan ook met ingehouden vreugde meedelen dat Nederlanders zich heel gul opstellen ten opzichte van de fiscus....

Bijna de helft van de Nederlanders (46 procent) denkt de mogelijkheden om belasting te ontwijken onvoldoende te benutten. Bonaventura heeft dat niet uit de duim gezogen, maar ontleent deze uitkomst aan een serieus onderzoek in samenwerking met het Centrum voor Marketing Analyses. Het onderzoek betreft 1200 'welstandige' Nederlandse consumenten. Dat spreekt voor zich, want armoedzaaiers vullen geen biljet in, laat staan dat ze een gids kopen.

Het onderzoek wijst verder uit dat ruim 50 procent van de personen die een aangiftebiljet ontvangen, dat zonder hulp van derden invult. Wel maakt 61 procent van hen gebruik van een fiscaal naslagwerk. Een tweede bron van informatie is de Belastingdienst: 29 procent maakt gebruik van brochures en toelichtingen en 7 procent belt met de Belastingtelefoon. Verder haalt 13 procent fiscale informatie uit kranten en tijdschriften. Eén op de drie consumenten besteedt de aangifte geheel uit aan derden en 16 procent vult de aangifte samen met anderen in. Het meest wordt de accountant of boekhouder geraadpleegd (48 procent), gevolgd door de belastingadviseur (24 procent). Ook vrienden, familie en collega's zijn de klos. Van de consumenten die geen naslagwerk gebruiken, denkt de helft geld bij de fiscus te laten liggen. Bij degenen die wel een naslagwerk hanteren, is dat percentage beduidend lager, namelijk 35.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.