Nederlander in Duitsland vast voor matchfixing

In Duitsland zit een Nederlander vast voor betrokkenheid bij matchfixing. De man is op 9 januari gearresteerd op Duits grondgebied omdat er een arrestatiebevel tegen hem liep. Dat bevestigt het Bochumse Openbaar Ministerie tegenover de Volkskrant.

Van 't H. en R. verschenen in 2009 in het blikveld van opsporingsdiensten in Bochum toen ze telefoongesprekken voerden met Duitse matchfixers die werden afgeluisterd. Beeld anp
Van 't H. en R. verschenen in 2009 in het blikveld van opsporingsdiensten in Bochum toen ze telefoongesprekken voerden met Duitse matchfixers die werden afgeluisterd.Beeld anp

'Ik kan zeggen dat we een inwoner van Nederland hebben gearresteerd', zegt aanklager Andreas Bachmann desgevraagd. 'We verdenken hem van matchfixing, wat in de aanklacht fraude heet.' De Nederlander is eind januari formeel aangeklaagd.

Om wie het gaat wil het Duitse OM niet bevestigen, maar volgens bronnen van de Volkskrant is het de 41-jarige Daniël van 't H., in de gokwereld beter bekend als Danny. Hij wordt ervan verdacht samen met de Nederlander Paul R. in 2008 drie wedstrijden van de tweededivisieclub Sankt Pauli te hebben gemanipuleerd.

Van 't H. en R. verschenen in 2009 in het blikveld van opsporingsdiensten in Bochum toen ze telefoongesprekken voerden met Duitse matchfixers die werden afgeluisterd. In tapverslagen, die in het bezit zijn van de Volkskrant, bespreken ze duels in allerlei Europese voetbalcompetities. Uit die telefoontjes kan worden afgeleid dat ze over voorkennis beschikten.

Paul R. speelde een belangrijke rol in een internationaal goksyndicaat. Toch werd hij in april 2015 vrijgesproken in Bochum. Omdat afspraken en betalingen plaatsvonden in het buitenland, was het Duitse recht niet van toepassing. Dat probleem kan ook in deze strafzaak de kop opsteken.

Bedreigd

Een van de belastende verklaringen tegen Van 't H. komt van René Schnitzler, voormalig spits van Sankt Pauli. Schnitzler heeft bekend dat hij in Nederland 60 duizend euro ontving van Paul R. om opzettelijk te verliezen. De oud-voetballer is vorig jaar veroordeeld voor belastingontduiking, op grond van deze illegale bijverdiensten.

Nadat een wedstrijd van Sankt Pauli niet volgens plan was verlopen, moest Schnitzler zich melden in een café in Scheveningen, bij R. en Van 't H. Daar bedreigde hun breedgeschouderde handlanger hem: doe voortaan wat je is opgedragen, anders binden we je bij eb vast aan een strandpaal en wachten we tot het vloed wordt.

Daniël van 't H. is ook verdachte in een Nederlandse strafzaak. In februari 2015 werd hij aangehouden wegens witwassen en het op grote schaal organiseren van illegale voetbalweddenschappen. Het functioneel parket onderzoekt of hij betrokken was bij het manipuleren van twee Nederlandse eerstedivisieduels, in 2009. De Haagse rechtbank besloot hem in mei voorlopig vrij te laten. Deze strafzaak loopt nog, tijdens een zitting beriep Van 't H. zich op zijn zwijgrecht.

Of hij dat in Duitsland ook van plan is, blijft onduidelijk. Zijn Nederlandse advocaat Henk Brink weigert commentaar. Aanklager Bachmann weet nog niet wanneer de zaak voor de rechter komt. 'Als de verdachte niet praat, gaat het nog lang duren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden