Analyseblijf-­thuisgebod

Nederlander durft er weer wat vaker op uit blijkt uit de data, vooral naar tuincentrum en bouwmarkt

Winkelend publiek op afgelopen zondag in het centrum van Den Bosch.  Beeld ANP
Winkelend publiek op afgelopen zondag in het centrum van Den Bosch.Beeld ANP

Nederland trekt er weer op uit, zeggen de data, hoe voorzichtig ook; in het noorden net wat meer dan in het zuiden. Vooral de toename bij bouwmarkt en tuincentrum is opvallend.

Wat veel Nederlanders vermoedelijk met eigen ogen al hadden gezien en waarvoor burgemeesters van diverse steden al waarschuwden, blijkt nu ook uit de data: Nederlanders zijn weer massaal aan het winkelen geslagen, vooral op zaterdag. ‘De afgelopen twee zaterdagen was er weer sprake van een winkelpiek’, zegt Sander van der Drift, expert in mobiliteitsdata die de afgelopen weken geregeld voor de Volkskrant analyseerde hoe de gemiddelde Nederlander zich verplaatst sinds het blijf-­thuisgebod. ‘Het autogebruik stijgt licht, er wordt minder gefietst en gewandeld.’

Die laatste twee waren overduidelijk een hobby van opgehokt Nederland. Waar we tot voor kort massaal thuis bleven, om hooguit een ommetje te maken of op de fiets te springen, stappen we nu vaker in de auto en gaan we – heel voorzichtig – wat vaker op bezoek bij een zorginstelling (ziekenhuis, tandarts, fysiotherapeut) of, iets minder voorzichtig, naar de winkelstraat.

Niet alleen een mogelijk laksere houding ten opzichte van de intelligentie lockdown speelt hier mee, er is vermoedelijk ook een relatie met het weer, zegt Van der Drift. Hoewel het vorige week minder stralend was dan de weken ervoor, was het afgelopen weekeinde in elk geval een stuk aangenamer dan februari en maart, en dan trekt de mens er eerder op uit. ‘Slecht weer houdt mensen beter binnen dan corona, blijkt opnieuw’, aldus de data-expert van DAT Mobility. Kantoorbezoek blijft trouwens nog laag.

Verplaatsingspanel

De cijfers zijn afkomstig van het Nederlands Verplaatsingspanel, een representatieve groep van ruim vijfduizend Nederlanders die vrijwillig deelnemen. Hun bewegingen worden in de vorm van geanonimiseerde data aan de onderzoeker geleverd. De afgelopen twee zaterdagen bezochten ruim 3 keer zo veel mensen een tuincentrum of bouwmarkt als op een zaterdag eind februari, ziet Van der Drift. Van elke 70 panelleden was er 1 te vinden in bijvoorbeeld de Intratuin of de Gamma. Natuurlijk is het de tijd van het jaar om de tuin in te gaan, maar de stijging is niettemin ‘opvallend’.

Ook opmerkelijk: beneden de rivier lijkt de bevolking voorzichtiger dan in het hogere noorden, waar de corona-uitbraak een stuk minder heftig was. Doordeweeks is de ‘zuidelijke’ bevolking aanmerkelijk honkvaster dan noorderlingen. Al lijkt dat beeld in het weekend diffuser en trekt ook Brabant en Limburg er meer op uit. Spannend wordt wat er de komende weken gaat gebeuren, als jonge kinderen weer naar de basisschool gaan en er beperkt gesport mag worden.

Winkelen volgens het nieuwe normaal is net een potje Twister
Bosschenaren manoeuvreren zich door de binnenstad als ware het een potje Twister: de stoepen zijn afgeplakt, in de winkelstraat geldt eenrichtingsverkeer en in winkels hebben een maximum aantal bezoekers. Maar niet iedereen heeft er een boodschap aan. ‘Dit is voor mij al honderd jaar de kortste weg.’

‘Laat verpleeghuizen zelf hun bezoekregeling maken’
Al weken zijn de deuren van verzorgingshuizen in Nederland gesloten om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Tegelijkertijd ontstaan er schrijnende situaties door het isolement van de bewoners. Jet Bussemaker bepleit namens de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) het voorzichtig openstellen van de instellingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden