Nederland zoekt grens op door EU-burgers uit te zetten

Nederland overschrijdt mogelijk de grenzen van het Europese recht met het ongewenst verklaren van EU-burgers die zijn veroordeeld voor een reeks lichte vergrijpen.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER CHARLOTTE HUISMAN

UTRECHT - Het risico bestaat dat het EU-Hof van Justitie in Luxemburg Nederland gaat terugfluiten. Dit zeggen Henri de Waele, hoofddocent Europees recht aan de Radboud Universiteit en gasthoogleraar aan de Universiteit Antwerpen, en universitair docent Europees Recht Helen Oosterom-Staples van Tilburg University.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) treedt strenger op tegen Europeanen die zich in Nederland misdragen. Steeds meer EU-burgers worden in Nederland ongewenst verklaard. In 2011 bepaalde de IND voor 230 personen afkomstig uit een ander Europees land dat ze niet langer in Nederland mogen verblijven. In 2011 waren dat er 150. Voorheen liepen Europeanen in Nederland nauwelijks risico op een dergelijk negatief stempel.

Dit komt doordat nu niet alleen professionele criminelen als bijvoorbeeld Roemeense skimmers ongewenst worden verklaard, maar vooral veel EU-burgers die zich een aantal keer schuldig maken aan lichte vergrijpen zoals diefstal.

Nederland zoekt met dit 'redelijk botte instrument van ongewenstverklaringen' de grenzen op van het Europese immigratierecht, zegt De Waele. Hij volgt deze ontwikkeling met argusogen. 'Het is nu een bredere praktijk aan het worden dat personen ongewenst worden verklaard voor gepleegde delicten die op zichzelf niet voldoende reden geven voor uitzetting.'

De Europese Commissie heeft er op gehamerd dat bij EU-burgers de individuele omstandigheden sterk moeten worden meegewogen. Maar het gevaar dreigt, volgens De Waele, dat Nederland te gemakkelijk 'stelselmatig en op de automatische piloot hinderlijke EU-burgers eruit gaat kegelen'. Het EU-Hof van Justitie in Luxemburg kan Nederland terugfluiten als de Europese rechter een aangebrachte uitzettingszaak niet overtuigend genoeg vindt, verwacht De Waele. Onder de 230 EU-burgers die Nederland in 2011 ongewenst heeft verklaard, zijn 60 Polen, 50 Roemenen en 20 Litouwers. Van de andere Europese nationaliteiten lag het aantal lager.

Als voorbeeld van een professionele crimineel die ongewenst wordt verklaard, noemt de IND een man die hier in 2009 kort na zijn aankomst in Nederland werd betrapt op het skimmen van betaalautomaten. Hij werd tot 42 maanden cel veroordeeld. Voor hem golden geen verzachtende omstandigheden.

Als voorbeeld van een ongewenst verklaarde veelpleger geldt een man die vorig jaar in een periode van acht maanden maar liefst zes keer in de cel belandde voor diefstal. Hij werd respectievelijk veroordeeld tot een week, drie weken, twee weken, twee weken, drie weken en vier weken gevangenisstraf. Hij heeft nooit in Nederland gewerkt en hij heeft meerdere overtredingen op zijn naam staan voor onder meer openbare dronkenschap en slapen langs de weg.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden