NieuwsHaringvlietsluizen

Nederland zit opnieuw de Duitse trekvissen in de weg

Het Nederlandse kabinet moet een beschermzone voor vissen rond de Haringvlietsluizen instellen. Dat eisen de Duitse Visserijvereniging en Sportvisserij Nederland in een petitie aan de Tweede Kamer. Duizenden beschermde vissen worden jaarlijks in Duitsland uitgezet om vervolgens ten prooi te vallen aan Nederlandse vissers.

Aernout Kolijn
De Haringvlietsluizen gaan een paar keer per jaar open om vissen als zalm, paling en de steur door te laten zwemmen naar de Rijn.  Beeld ANP
De Haringvlietsluizen gaan een paar keer per jaar open om vissen als zalm, paling en de steur door te laten zwemmen naar de Rijn.Beeld ANP

Het is een nieuw hoofdstuk in de jarenlange Duits-Nederlandse strijd over de visstand in het stroomgebied van de Rijn. De Duitse pogingen om de zalm, de paling en de steur weer vrijuit te laten zwemmen van de bron tot aan de Noordzee, werden lang getraineerd door de Nederlandse weigering om de sluizen in de Haringvlietdam op een kier te zetten. Nederland vreesde de gevolgen van de instroom van het zoute zeewater voor de omliggende landbouwgronden.

Begin 2019 kwam er verandering in: door de Haringvlietsluizen een aantal keer per jaar op een kier te zetten, wordt trekvissen een doorgang geboden via het Haringvliet, stroomopwaarts terug richting de Rijn. Maar nog geen jaar later klagen de Duitse natuurbeschermingsorganisatie over een volgende hindernis: veel van de vissen halen de kier niet en eindigen rondom de sluizen in netten van Nederlandse vissers.

null Beeld de Volkskrant infographics
Beeld de Volkskrant infographics

Dat leidt al enige tijd tot protesten van Duitse natuurbeschermingsorganisaties. En van de pleziervissers. Dinsdag bood de Duitse Visserijvereniging samen met Sportvisserij Nederland de Tweede Kamer een petitie aan waarin zij vragen om nieuw onderzoek naar de invloed van de professionele visserij op de ontwikkeling van de trekvispopulaties. Eerder onderzoek van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij – waarin de invloed van de beroepsvisserij klein werd geacht – is in hun ogen niet betrouwbaar genoeg. Een studie over langere termijn zou daarom een betere oplossing zijn. En vooral zou er een beschermingszone moeten komen rond de Haringvlietsluizen. De beschermde vissen moeten zonder gevaar van vangnetten door de dam kunnen.

Directeur Alexander Seggelke en vertegenwoordiger Stefan Spahn die dinsdag namens de Duitse Visserijvereniging naar het Binnenhof kwamen, hopen het Nederlandse kabinet op z’n minst te overtuigen dat de visserij een stuk moet opschuiven: verder de zee op en niet vlak voor de sluizen. ‘Dat we ons voorstel kunnen toelichten aan het Nederlandse parlement is een goede stap’, aldus Seggelke.

Hij vond dinsdag in elk geval gehoor bij regeringspartij D66. Voor Kamerlid Tjeerd de Groot is de zaak rond. ‘Zo moeilijk is het niet om te snappen wat er moet gebeuren. De minister kan gewoon zorgen dat niemand meer vist rondom de Haringvlietsluizen. Wij gaan het onder haar aandacht brengen.’ Eerder heeft een meerderheid in de Tweede Kamer al voor een vangstverbod rond de sluizen gepleit, maar dat leidde nog niet tot een oplossing.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden