Nederland zit Montenegro dwars

EU-voorzitter Tsjechië vindt dat ministaatje aan tafel mag...

BRUSSEL Montenegro hoeft er voorlopig niet op te rekenen dat het een uitnodiging krijgt om de onderhandelingen over lidmaatschap van de Europese Unie te beginnen.

De voormalige deelrepubliek van Joegoslavië hoopte dat de EU-leiders komende week de deur op een kier zouden zetten, maar Nederland ligt dwars.

Vooral Tsjechië, dat momenteel de EU voorzit, wil graag dat de EU-leiders op de top besluiten de Europese Commissie om een advies te vragen over de vraag of de tijd rijp is de onderhandelingen met Montenegro te beginnen. Maar Nederland voelt daar niets voor. Den Haag is bang dat de aanvraag zal worden uitgelegd als een teken dat de toetreding van het ministaatje slechts een kwestie van tijd is.

Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen liet onlangs nog weten dat hij het veel te vroeg vindt om de deur voor Montenegro open te zetten. De grootste struikelblokken vormen volgens hem de corruptie in het land en de invloed van de georganiseerde misdaad. Montenegro, dat ongeveer 600 duizend inwoners telt, maakte zich in 2006 na een volksstemming los uit een unie met Servië. Eind vorig jaar vroeg het land formeel het EU-lidmaatschap aan.

Sommige landen, waaronder Zweden, vinden dat Nederland veel te halsstarrig is. Zij vinden dat de EU de voorrang moet geven aan de stabiliteit op de Balkan en het voorkomen van nieuwe conflicten.

De Tsjechische premier Mirek Topolanek drong woensdag tijdens een bezoek aan Montenegro ook aan op meer haast. ‘Montenegro heeft veel succes gehad en is flink op weg om zijn droom waar te maken. Ik hoop dat de toetredingsonderhandelingen zo snel mogelijk kunnen beginnen’, zei hij.

Topolanek verklaarde verder dat de gesprekken met de westelijke Balkanstaten een van de speerpunten zijn van zijn regering tijdens het Tsjechische voorzitterschap, dat nog tot 1 juli duurt. Die heeft al meerdere keren kenbaar gemaakt dat zij vindt dat Nederland zich te hard opstelt als het gaat om het aanhalen van de banden met Servië.

De Nederlandse regering eist dat Servië meer doet om ervoor te zorgen dat generaal Ratko Mladic, die verantwoordelijk wordt gesteld voor de moord op duizenden moslims uit de enclave Srebrenica, wordt gearresteerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden