Nederland zet vaker precisiemunitie in

Nu gewapende conflicten zich voornamelijk afspelen in bewoond gebied, raken clusterbommen uit de gratie...

Van onze verslaggever Noël van Bemmel

AMSTERDAM Het was voor militairen jarenlang de gewoonste zaak van de wereld: wie snel grote aantallen tegenstanders en voertuigen wil uitschakelen, zet clustermunitie in. Tegenwoordig is die aanpak door de relatief hoge kans op nevenschade niet langer acceptabel.

Tot voor kort beschikte Nederland over 173.000 artilleriegranaten met elk 88 stuks submunitie. Die bommetjes dwarrelden naar beneden en doorboorden daken van lichtgepantserde voertuigen of verwondden personen in het open veld door hun scherfwerking. De 10 procent die niet afging, werd vooral gezien als risico voor de eigen soldaten die eendoel moesten bezetten.

Nu gewapende conflicten zich voornamelijk afspelen in een omgeving waar veel burgers wonen, wiens sympathie bovendien moet worden gewonnen, is de clusterbom uit de gratie. Voor de nieuwe houwitsers, waarvan drie in stelling staan in Uruzgan, bestelde Nederland tienduizend ‘gewone’ granaten. Ook die gaan lang niet allemaal af, maar een blindganger van bijna vijftig kilo is moeilijk te verwarren met kinderspeelgoed, wat bij clustermunitie nogal eens gebeurt.

Momenteel heeft Nederland nog een voorraad CBU-87 vliegtuigbommen voor de F-16. Dat is een model met 202 stuks submunitie zonder zelfdestructie- of zelfneutraliseringsmechanisme. Daarom belooft Defensie geen CBU-87’s meer af te werpen – behoudens uitzonderlijke omstandigheden – en wordt de bom op termijn vervangen door een geschikter alternatief.

Verder in het arsenaal: de M261 raketkop voor de Apache-gevechtshelikopter. Die laat boven het doel negen stuks submunitie los die recht naar beneden vallen. Defensie beschouwt de M261 als een gewone raket, vanwege het bescheiden aantal bommetjes. Toch is het wapen niet naar Uruzgan gestuurd. ‘We hebben het daar niet nodig’, zegt een woordvoerder.

Over enkele jaren krijgt de artillerie lasergestuurde granaten om doelen nauwkeuriger te kunnen bevuren. Zonder submunitie, meldt Defensie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden