Nederland zet rem op uitbreiding EU

Nederland stelt ingrijpende landbouwhervormingen als voorwaarde voor de uitbreiding van de Europese Unie. Alleen onder dat voorbehoud zal de regering instemmen met de toetreding van nieuwe leden, zei staatssecretaris Benschop van Buitenlandse Zaken maandag voor een EU-vergadering in Brussel....

Benschop vindt vooral de afschaffing van de inkomenssteun voor boeren een 'ijkpunt'. Daarop zal de EU zich moeten vastleggen voordat de uitbreiding kan doorgaan. Het kabinet denkt dat de toetreding van nieuwe leden de Europese budgetten onevenredig zwaar gaat belasten als de boeren in de nieuwe lidstaten aanspraak kunnen maken op dezelfde steun die Europese boeren nu krijgen.

Minister Zalm had eerder al aangegeven slechts te kunnen instemmen met subsidies voor boeren in toetredende landen, als landbouwers in de huidige lidstaten afzien van hun inkomenssteun. Benschop wilde niet van een veto spreken, maar maakte wel duidelijk dat de regering zwaar hecht aan de landbouwhervorming. Volgens hem is het 'pervers' dat zonder hervorming mensen in de kandidaatlanden naar het platteland trekken om te profiteren van EU-inkomenssteun.

De uitbreidingsonderhandelingen komen dit jaar in een beslissend stadium. Het landbouwbeleid vormt het grootste struikelblok. De kandidaat-landen willen profiteren van dezelfde maatregelen die de landbouw in de EU welvarend hebben gemaakt. De Europese Commissie komt deze week met een serie voorstellen waarin de kandidaten verregaand tegemoet wordt gekomen.

De rijke lidstaten die een groot deel van de EU-begroting betalen, zoals Nederland en Duitsland, erkennen dat de nieuwe toetreders extra steun nodig hebben. 'Je kunt niet met twee maten meten, twee soorten landbouwbeleid opzetten', zei Benschop gisteren. Het kabinet wil dat de lidstaten die het meest profiteren van het huidige landbouwbeleid, zoals Frankrijk, Spanje en Italië, afzien van hun privileges. De Europese Commissie denkt dat dat, zeker op korte termijn, onhaalbaar is. Zeker voor de Franse presidentsverkiezingen van dit voorjaar is niet te verwachten dat Frankrijk concessies doet.

In de EU-vergadering gisteren haalde de Italiaanse premier Berlusconi, tevens minister van Buitenlandse Zaken, een overwinning binnen. Zijn rechterhand, de post-fascist Fini, krijgt zitting in de Conventie die de EU-hervorming moet voorbereiden. Minister Van Aartsen zei zich 'te hebben moeten neerleggen bij het feit dat Fini het toch gehaald zou hebben'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden