nieuws nederlandse economie

Nederland zakt uit top-vijf van concurrerende economieën

Hoewel de regering uit alle macht buitenlandse bedrijven tracht te paaien die de ‘Brexodus’ overwegen, zakt Nederland toch op de jaarlijkse lijst van meest concurrerende economieën van het World Economic Forum. In de zogenoemde Global Competitiveness Index zijn ‘we’ uit de top-vijf gezakt.

Nederland staat nu zesde op de lijst. Vorig jaar was dat nog de vierde plek. Maar hoogleraar Henk Volberda van de Erasmus Universiteit, die meewerkt aan de ranglijst, zegt dat een nieuwe berekeningsmethode Nederland een plaatsje heeft gekost. Daarnaast bleek Duitsland innovatiever. De oosterburen geven meer uit aan onderzoek en ontwikkeling. Ook zijn hun onderwijssystemen beter afgesteld op het gekwalificeerde personeel dat bedrijven zoeken. 

‘We doen het weliswaar ook beter, maar andere landen doen het sneller beter. Nederland laat in vergelijking tot superinnovators als Duitsland, de Verenigde Staten en Zwitserland steken vallen’, aldus Volberda. Zo wordt in Israël bijvoorbeeld 4,3 procent van het bbp geïnvesteerd, in Zweden 3,3 en in Zwitserland 3 procent. In Nederland is dat 2 procent.

Nederland heeft nog altijd vele positieve punten. Zo wordt de macro-economische stabiliteit geprezen, net als de kwaliteit en transparantie van het openbaar bestuur en de mogelijkheid om in de korte tijd hier ondernemingen op te kunnen richten. Het vestigingsklimaat voor bedrijven is aantrekkelijk. Het enige punt waarop Nederland slecht scoort zijn de relatief hoge belasting- en premiedruk voor werknemers in loondienst. Grootste stijger in de top-10 is Japan (5de plaats), terwijl het Verenigd Koninkrijk (8ste plaats) de grootste daler is. ‘Van de landen in de top-10 kent Japan de hoogste toename in scores. Het heeft de hoogste score op gezondheidszorg en excelleert in digitale en fysieke infrastructuur’, aldus Volberda.

Het toenemende protectionisme (in de vorm van nationale reguleringen en verhoogde handelstarieven) om nationale werkgelegenheid te beschermen, zal volgens het World Economic Forum leiden tot een afname in economische groei en toename in economische ongelijkheid. ‘Hoewel globalisering voor veel landen heeft geleid tot economische groei en afname van armoede (China, Vietnam), zien we tegelijkertijd dat de inkomensongelijkheid binnen landen sterk is gestegen. In de VS is deze stijging zeer groot; het inkomensdeel van de top 1 procent van de VS is de afgelopen 30 jaar toegenomen tot 20 procent, terwijl de middenklasse sterk is gedaald.    

De concurrentie-index Beeld WEF
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden