Nederland zakt uit top-10 van innovatielanden

De concurrentiekracht van Nederland op het vlak van ict is voor het vierde jaar achtereen afgenomen. Nederland is hiermee wereldwijd uit de top-10 van ict-voorlopers gezakt.

AMSTERDAM - Dit blijkt uit het Global Technology Report, dat het World Economic Forum (WEF) samen met de Franse managementopleiding Insead dinsdag voor de tiende keer publiceerde.

Dit uitgebreide onderzoek neemt niet alleen de feiten over de stand van de voorzieningen en het gebruik ervan mee, maar ook bevindingen uit interviews met beleidsmakers en politici. Nederland blijkt met zijn elfde plaats inmiddels fors achter te lopen bij min of meer vergelijkbare landen als Denemarken (nummer 7) en Zweden (nummer 1) .

Henk Volberda, hoogleraar aan de Rotterdam School of Management (RSM), dat de Nederlandse gegevens aanleverde, stelt dat Nederland wel nieuwe technologie ontwikkelt, maar die veel te weinig benut. Als voorbeelden noemt hij digitaal rekeningrijden, het elektronisch patiëntendossier en 'het nieuwe werken'.

'Allemaal zaken waar veel mensen nut en noodzaak van inzien, omdat ze vaak leiden tot productiviteitsverbetering, die bovendien technologisch prima uitvoerbaar zijn, maar er desondanks om allerlei redenen niet doorheenkomen. Of, zoals bij het nieuwe werken, zeer mondjesmaat.' In andere landen worden dit soort zaken veel voortvarender aangepakt, stellen de onderzoekers.

Over het nieuwe werken, onafhankelijk van een vaste tijd en werkplek, zegt Volberda bijvoorbeeld: 'Alle benodigde technieken en ondersteunende ict-dienstverlening zijn er, en toch staan we nog elke dag met zijn allen in de file.' Een van de oorzaken voor het achterblijven van Nederland, zo blijkt uit het onderzoek, is de regelzucht van de overheid.

De verslechtering van de positie van Nederland in de ranglijst is tevens gevolg van de snelle opkomst van ontwikkelingslanden, weet Volberda. Kijk naar een land als India, zegt hij. 'De hoogst opgeleide softwareontwikkelaars zijn daar eenvoudig te vinden. In Nederland is dat niet meer het geval.'

Volgens de hoogleraar strategisch management vertoont de ict-ranglijst van het WEF altijd veel overeenkomst met ranglijsten voor de welvaart in landen.

Volberda: 'Uiteindelijk zul je de daling ook in dat soort rankings terugzien. Daarom is ook wel te begrijpen dat de ict-sector ontevreden is over het feit dat zij niet tot de onlangs door het kabinet aangewezen topsectoren behoort.'

ASML verwacht opnieuw recordjaar in 2011

Chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven verwacht dat 2011 opnieuw een recordjaar wordt. Het bedrijf denkt dat de omzet boven 5 miljard euro zal uitkomen, hoewel de natuurramp in Japan zijn effect zal hebben op de industrie. Financieel bestuurder Peter Wennink acht dat effect op ASML zelf, na grondig onderzoek, overigens 'verwaarloosbaar'. Wennink presenteerde woensdag de cijfers over het eerste kwartaal. De omzet kwam hier uit op 1,452 miljard euro, tegen 741,8 miljoen euro in de eerste drie maanden van 2010. De nettowinst verviervoudigde, van 101,3 naar 405 miljoen euro.

In de eerste drie maanden kreeg ASML orders voor 36 nieuwe machines. In die periode verscheepte het bedrijf 63 systemen, waarvan de meeste (56) nieuw waren. De gemiddelde verkoopprijs van een nieuwe machine lag op 22,5 miljoen euro. De brutomarge bedroeg 44,7 procent. ASML verwacht het tweede kwartaal een marge van 45 procent.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden