Nederland wil tegoeden Kadhafi bevriezen

DEN HAAG - Nederland kijkt of de tegoeden en bezittingen die Libië in Nederland heeft, kunnen worden bevroren of op een andere manier aangepakt.

De vlag van een tankstation van Tamoil in Den Haag. De Libische leider Muammar Kaddafi heeft een deel van zijn miljardenimperium veiliggesteld in Nederland. In Ridderkerk is het Libische staatsoliebedrijf Tamoil gevestigd, dat in Nederland ruim 160 tankstations exploiteert. Beeld null
De vlag van een tankstation van Tamoil in Den Haag. De Libische leider Muammar Kaddafi heeft een deel van zijn miljardenimperium veiliggesteld in Nederland. In Ridderkerk is het Libische staatsoliebedrijf Tamoil gevestigd, dat in Nederland ruim 160 tankstations exploiteert.

Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) zei woensdag tijdens een spoedoverleg in de Tweede Kamer dat hij daarover contact heeft met zijn collega van Justitie en het Openbaar Ministerie. 'We moeten er snel mee zijn.'

Ridderkerk
De Volkskrant ontdekte dat de Libische leider Moammar Kadhafi miljarden euro's in Nederland onder had gebracht via het staatsoliebedrijf Tamoil dat onder meer in Ridderkerk een vestiging heeft. Verenex Energy in diezelfde plaats is ook in handen van een investeringsbedrijf van de Libische dictator.

De Tweede Kamer maakt zich ernstige zorgen over de situatie in het Noord-Afrikaanse land en kwam op verzoek van de PvdA terug van reces om met de minister te praten. De PvdA drong aan op handelssancties van de EU met Libië en op meer humanitaire hulp. De SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren zetten in op een (inter-) nationaal export- en doorvoerverbod van militaire goederen naar Libië. De VVD, CDA en PVV bepleitten maximale druk op Kaddafi door sancties.

Berlusconi
Wat de Kamer betreft zijn de dagen van Kadhafi als leider geteld en moet onderzocht worden of vervolging mogelijk is. Rosenthal kon zich in vrijwel alle voorstellen vinden maar de EU moet daar het voortouw in nemen, zei hij. Nederland staat open voor tal van sancties als die maar het regime treffen en juist niet de mensen die zich tegen de leiders keren, aldus Rosenthal. Hij zal op verzoek van de SP in Brussel ook navragen of het mogelijk is de Italiaanse premier Silvio Berlusconi namens de EU op Kadhaffi af te sturen, omdat zij elkaar redelijk goed kennen.

De minister verwacht dat de EU snel met maatregelen komt, zodra de evacuatie van buitenlanders grotendeels is afgerond. Wanneer dat zal gebeuren, weet hij niet, omdat het nog om duizenden mensen gaat. De evacuatie is nu op stoom, omdat het Libische luchtruim is opengesteld voor de evacuatievluchten. Volgens Rosenthal bestaat er al grote eensgezindheid binnen de EU over de maatregelen, maar twijfelen nog enkele landen. De minister erkende in het debat dat de EU de Arabische wereld vele jaren verwaarloosd heeft. Dat moet wat hem betreft in de toekomst veranderen.

Exterieur van het gebouw van Tamoil aan de Wolweverstraat in Ridderkerk. De Libische leider Muammar Kaddafi heeft een deel van zijn miljardenimperium veiliggesteld in Nederland. In Ridderkerk is het Libische staatsoliebedrijf Tamoil gevestigd, dat in Nederland ruim 160 tankstations exploiteert. Beeld null
Exterieur van het gebouw van Tamoil aan de Wolweverstraat in Ridderkerk. De Libische leider Muammar Kaddafi heeft een deel van zijn miljardenimperium veiliggesteld in Nederland. In Ridderkerk is het Libische staatsoliebedrijf Tamoil gevestigd, dat in Nederland ruim 160 tankstations exploiteert.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden