Nederland wil militairen leveren voor missie Mali

Nederland wil dertig tot veertig Nederlandse militairen uitzenden voor de Europese trainingsmissie in Mali, zo mogelijk nog deze zomer. Zij gaan trainers uit andere lidstaten beschermen of ze gaan zelf het militaire middenkader trainen.

VAN ONZE VERSLAGGEVERS THEO KOELE; NATALIE RIGHTON

BRUSSEL/DEN HAAG - Dat melden militaire en diplomatieke bronnen in Brussel en Den Haag aan de Volkskrant. De EU-missie (EUTM) moet het Malinese leger, dat strijdt tegen moslimextremisten, professioneler maken.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken en zijn eigen PvdA dringen al langer aan op een bijdrage aan de Mali-missie, maar tot nu toe bestond er bij Defensie en de VVD weinig animo voor. Die aarzeling neemt onder meer af omdat de trainingsmissie in het Afghaanse Kunduz per 1 juli stopt. 'Als we niet meedoen met een nieuwe missie, neemt de kans toe dat er nog meer wordt bezuinigd op defensie. Dat wil VVD-minister Jeanine Hennis van Defensie niet', zegt een VVD-bron. Een defensiebron zegt dat er nu mogelijk personele capaciteit vrijkomt: 'Het is nu überhaupt mogelijk. Dat was bijvoorbeeld niet het geval toen we nog met al die mensen in Uruzgan zaten.'

Door de NAVO wordt ook gelobbyd voor een nieuwe Nederlandse trainingsmissie in Afghanistan, maar dat is voorlopig niet aan de orde, beweren betrokken bewindslieden. Het kabinet heeft in EU-verband dus wel al een concreet voorstel gedaan voor een bijdrage in Mali, onder meer tijdens een zogenoemde force generation conference op 21 mei. De ministerraad moet zo'n besluit nog bekrachtigen. Vermoedelijk gebeurt dat deze maand nog. Haast is geboden, omdat Nederland anders mogelijk weer niet meedoet.

In maart bleek dat Nederland zo lang had geaarzeld of het wel of niet mee wil doen in Mali dat andere EU-landen al voldoende mensen hadden toegezegd. Die lichting gaat deze zomer naar huis, waardoor Nederland nu weer opnieuw eigen militairen of politietrainers kan aanbieden.

Eind mei liet minister Timmermans al weten dat het kabinet ditmaal alsnog een bijdrage wil gaan leveren aan EUTM. 'Maar het aanbod van andere lidstaten is groot en het is bijna dringen,' zei Timmermans toen nog in de Kamer. Ook deze zomer is het aanbod van EU-lidstaten om militairen en ander personeel uit te zenden naar Mali groter dan de behoefte is. Meer dan 20 EU-landen sturen circa 200 trainers om Malinese militairen op te leiden. Een speciale EU-commissie zal bepalen welk land welke bijdrage mag leveren.

De talenkennis van Nederlanders is een mogelijk probleem. In Mali wordt overwegend Frans gesproken. 'De beschermers van de trainers uit verschillende lidstaten moeten natuurlijk wel goed met elkaar kunnen communiceren', zegt een Brusselse diplomatieke bron. Een uitzending duurt gemiddeld drie tot vier maanden.

Er zijn verder nog geen Nederlandse plannen om een militaire bijdrage te leveren aan de VN-missie die op 1 juli actief wordt in Mali. De troepenmacht van ruim 12.000 militairen en politiemensen zal grotendeels gevormd worden door Afrikaanse landen. Voormalig PvdA-minister Bert Koenders is woensdag in Mali gearriveerd om die VN-missie te gaan leiden. In deze krant heeft hij Nederland gevraagd om bijstand in de vorm van helikopters, inlichtingencapaciteit en medische voorzieningen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden