Nederland wil meer handel met Myanmar, maar ook meer mensenrechten

Sinds woensdag heeft Myanmar voor het eerst in tientallen jaren weer een Nederlandse ambassade. De opening door minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken diende als kapstok voor een gesprek met regeringsleider Aung San Suu Kyi. Daarbij ging Koenders niet alleen uitgebreid in op de handelsbanden, maar greep hij de gelegenheid ook aan om zijn zorgen uit te spreken over de mensenrechtensituatie van de moslimminderheid, de Rohingya.

Koenders en Suu Kyi schudden elkaar in de hand in de hoofdstad Naypyitaw Beeld epa

Nederland kan onder meer op het gebied van watermanagement en landbouw veel voor Myanmar betekenen. Al sinds een jaar of vijf tonen Nederlandse bedrijven in toenemende mate interesse in het Aziatische land. Die belangstelling is alleen maar groter geworden sinds Suu Kyi aan de macht is. 'Bedrijven zien vooruitgang, al is het geleidelijk, en een regering die van goede wil is', legt correspondent Michel Maas uit. Myanmar is met zestig miljoen mensen een grote potentiële markt. 'Je hebt hier een flinke afzetmarkt en goedkope arbeidskracht, dus heel wat bedrijven willen hier aan de slag.' Onder meer Heineken en Unilever zitten al in het Aziatische land.

Mensenrechten

Nederland had al een handelskantoor in Myanmar sinds 2013, maar dat is nu getransformeerd tot ambassade onder leiding van ambassadeur Wouter Jurgens. De ambassade houdt zich niet alleen bezig met bedrijven, maar ook met mensenrechten. Dinsdag bezocht Koenders een vluchtelingenkamp voor Rohingya-vluchtelingen, een moslimminderheid die niet als etnische groep wordt erkend en die systematisch wordt onderdrukt. 'Ook zij hebben recht op toegang tot onderwijs en gezondheidszorg', zei Koenders daarover. Tijdens het gesprek met Suu Kyi, de vicepresident en de legerleiding, bracht hij zijn bezorgdheid over.

Suu Kyi benadrukte dat de mensenrechtenproblematiek in bijna ieder land speelt, en dat het niet van de een op de andere dag kan worden opgelost, zegt Maas. 'Myanmar is net losgekomen van een schrikbewind dat meer dan vijftig jaar heeft huisgehouden. Dat regime zit erin gesleten. Dat betekent dat niet alleen de regels, maar ook de mensen moeten veranderen, aldus Suu Kyi. Je moet de bevolking meekrijgen. Het ligt gevoelig en gecompliceerd, en het kost tijd en moeite om het zorgvuldig aan te pakken.'

Koenders brengt deze week ook nog een bezoek aan Thailand voor een bijeenkomst van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (ASEAN) en de Europese Unie over onder andere maritieme veiligheid, terrorismebestrijding, migratie en mensensmokkel.

Birma/Myanmar

Woensdag maakte Koenders bekend dat Nederland voortaan Myanmar zegt in plaats van Birma, om zo de democratische veranderingen in het land te steunen. Militairen veranderden de naam in 1989 al naar Myanmar, maar politieke dissidenten hielden vast aan Birma. Inmiddels is Myanmar algemeen geaccepteerd. Ook onder het nieuwe regime.

Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden