Nederland wil inwoners Sint Eustatius actief betrekken bij oplossing voor huidige crisis

Nederland heeft met Sint Eustatius een 'gezamenlijke verantwoordelijkheid' om de problemen op het Caribische eiland in het koninkrijk op te lossen. Dat heeft CDA-staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties woensdagavond duidelijk gemaakt tijdens een ontmoeting met de burgerbevolking van Sint Eustatius.

Staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties licht de pers in over het besluit van het kabinet om met spoed in te grijpen op Sint Eustatius. Beeld anp

Knops reisde naar het eiland om uitleg te geven over het besluit van het kabinet om op Sint Eustatius, een bijzondere gemeente van Nederland, het bestuur volledig aan de kant te zetten en tijdelijk te vervangen door een regeringscommissaris.

Volgens een woordvoerder van de staatssecretaris wil Knops de bevolking actief betrekken bij het vinden van oplossingen voor de sociale en politieke problemen. Om dit te bereiken, zal een 'maatschappelijke raad van advies' worden opgericht. Hierin komen behalve gewone burgers ook vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties van Sint Eustatius. De leiding van het geheel berust bij de deze week benoemde regeringscommissaris.

Die commissaris is Mike Franco. Hij is een voormalige politicus op Curaçao, een autonoom land binnen het koninkrijk. Tussen 2012 en 2016 was Franco voorzitter van de Staten, het parlement op Curaçao. Zijn vervanger is Mervyn Stegers, die van 2001 tot 2017 de CDA-burgemeester van Tubbergen was.

'Dictator'

Staatssecretaris Knops heeft tijdens zijn eendaagse bezoek aan Sint Eustatius ook gesproken met Clyde van Putten. Deze lokale politicus is in het deze week uitgekomen rapport van de commissie van wijze mannen, opgesteld op verzoek van het Nederlandse kabinet, aangewezen als de man die zich op het Caribische eiland als een 'dictator' gedraagt.

Van Putten zelf spreekt alle aantijgingen aan zijn adres tegen. In een telefonisch gesprek met de Volkskrant gaf hij woensdagavond aan dat hij het besluit tot het instellen van een regeringscommissaris niet accepteert. De politicus van Sint Eustatius zegt dat hij de circa 3.500 bewoners van het eiland zal voorgaan in 'burgerlijke ongehoorzaamheid'. Details hierover wenste hij nog niet te geven.

Volgens Van Putten is het rapport van de commissie van wijze mannen niet op feiten gebaseerd, maar slechts bedoeld om het bestuur op het eiland te 'destabiliseren'. Het aan de kant schuiven van het bestuur komt volgens hem neer op een 'staatsgreep' door Nederland. In het rapport wordt juist Van Putten zelf ervan beschuldigd de rechtsorde op Sint Eustatius te ondermijnen. Op het Caribische eiland is sprake van goed bestuur, zo meent Van Putten. Het Nederlandse kabinet is zelf verantwoordelijk voor 'het overtreden van de wetten', vindt hij.

Clyde van Putten. Beeld Facebook

Rechter

Van Putten wil de zaak aankaarten bij de Verenigde Naties en zegt Nederland zo nodig voor de rechter te zullen slepen. Voor het eiland zelf wil hij geen onafhankelijkheid, maar 'volledig zelfbestuur'.

De 'town hall meeting' van Knops met enkele honderden burgers van Sint Eustatius verliep 'gepassioneerd maar vreedzaam', aldus de woordvoerder. Clyde van Putten was hierbij ook aanwezig.

'Knops heeft de reden van het Nederlandse ingrijpen goed kunnen uitleggen', aldus de woordvoerder. 'De wetteloosheid, de intimidatie, de discriminatie van burgers, en het financiële wanbeheer: dat alles is niet in het belang van de bevolking.' Knops gaf toe dat ook Nederland hierbij in het verleden fouten heeft gemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden