NieuwsOmstandigheden in Britse gevangenis

Nederland weigert crimineel uit te leveren vanwege ‘onmenselijke omstandigheden’ in Britse gevangenis

De rechtbank in Amsterdam heeft geweigerd een Britse verdachte van drugssmokkel uit te leveren aan het Verenigd Koninkrijk vanwege de mogelijke ‘onmenselijke behandeling’ die hem in Britse gevangenissen te wachten zou staan. Vooral in Liverpool, Bedford en Birmingham zou de situatie voor gevangenen volgens de Nederlandse rechter ‘vernederend’ zijn.

De Wandsworth-gevangenis in het zuidwesten van Londen. Beeld Antonio Olmos / THE GUARDIAN
De Wandsworth-gevangenis in het zuidwesten van Londen.Beeld Antonio Olmos / THE GUARDIAN

De omstandigheden in Britse gevangenissen staan al langer ter discussie. In een inspectierapport uit 2018 beschrijft de gevangenisinspecteur de situatie in de gevangenissen als de ‘meest verontrustende toestanden die we ooit hebben gezien’. Ook zouden de omstandigheden ‘niet passen in een ontwikkeld land in de 21ste eeuw’. Daarnaast zou de veiligheid van de gevangenen in het geding zijn.

Rattenplaag

Vooral de gevangenis in Liverpool kwam afgelopen jaar in opspraak. Daar zou onder meer een rattenplaag heersen en gevangenen zouden veelvuldig drugs verhandelen.

De problemen komen voor een groot deel door de overbevolking van de gevangenissen in Groot-Brittannië. Bijna een kwart van de gedetineerden zit in een cel met meer mensen dan oorspronkelijk de bedoeling was. Volgens de HM Prison and Probation Service, het overheidsorgaan dat verantwoordelijk is voor de Britse gevangenissen, is deze situatie niet onveilig of vernederend.

Om de situatie in de Britse gevangenissen te verbeteren heeft de overheid 100 miljoen pond geïnvesteerd in meer gevangenispersoneel. De situatie in de gevangenissen in Liverpool, Bedford en Birmingham lijkt hierdoor vooralsnog niet aantoonbaar verbeterd.

De rechter vroeg of de Britse overheid kon uitsluiten dat de in Nederland opgepakte gevangene bij uitlevering op een van deze locaties terechtkomt. Het antwoord was dat de verdachte in de bewuste gevangenissen onder ‘acceptabele omstandigheden’ zou verkeren.

Geen vertrouwen

De Nederlandse rechter heeft daar geen vertrouwen in en gaat niet in op het verzoek van de Britten tot uitlevering van de verdachte. Er zouden volgens de Amsterdamse rechtbank onvoldoende tekenen zijn dat de situatie in de gevangenissen is verbeterd. De Brit zou nog steeds het risico lopen op een onmenselijke of vernederende behandeling als hij naar het Verenigd Koninkrijk zou worden gestuurd.

Voorlopig blijft de Brit in Nederland vastzitten. De rechter heeft Groot-Brittannië gevraagd om aanvullende informatie die kan helpen om alle risico’s voor de verdachte weg te nemen. In dat geval wordt de man waarschijnlijk alsnog uitgeleverd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden