Nederland weet al een week van EU-heffing van 642 miljoen

Nederland weet al een week dat het een naheffing van 642 miljoen euro kan verwachten. De EU baseert de voorlopige naheffing op een herziening van de economische data van alle EU-lidstaten tussen 2002 en 2013.

Angela Merkel, premier Rutte, De Finse premier Alexander Stubb en de Bulgaarse president Rosen Plevneliev gisteren op de EU-top in Brussel. Beeld ap

Minister Dijsselbloem (Financiën) zei eerder vandaag 'zeer onaangenaam verrast' te zijn door de naheffing. Diezelfde woorden gebruikte premier Rutte gisteravond in Brussel. Dat is opmerkelijk, omdat de nieuwe berekeningen vorige week vrijdag naar de lidstaten zijn gestuurd, zo melden bronnen in Brussel aan de Volkskrant.

Premier Rutte erkende vanmiddag in zijn persconferentie dat Nederland vorige week geïnformeerd is, maar zei dat hij zelf tot gisteravond nog niet op de hoogte was van de naheffing. 'Ik hoefde daarover nog niet geïnformeerd te worden', aldus Rutte. Zijn verbazing van gisteravond was vooral gericht op de grote verschillen in de bedragen die EU-landen moeten nabetalen. Die verbazing had de premier vanmiddag nog steeds. 'De mist is alleen maar toegenomen.' Binnenkort komen de Europese ministers van Financiën samen om 'precies uit te zoeken hoe het zit', aldus Rutte. 'We bekijken het nu stap voor stap, ik wil eerst weten hoe het zit.'

Elk jaar maakt de EU een herberekening van de EU-afdracht van de verschillende lidstaten door eerdere ramingen te vergelijken met de meest recent aangeleverde economische cijfers. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat er een naheffing wordt gestuurd als het bnp over het vorige jaar hoger is uitgekomen dan vooraf geraamd.

Dit jaar ging de correctie verder terug, tot wel 2002. Dat komt volgens een EU-woordvoerder omdat de lidstaten en Eurostat (het Europese CBS) dit jaar, na jaren van discussie, 'veel oude problemen (bijvoorbeeld over de manier van aanleveren van gegevens, red.) hebben opgelost'. 'Dit heeft bijgedragen aan de exceptioneel hoge aanpassingen dit jaar', aldus de woordvoerder. Onder meer Nederland en het Verenigd Koninkrijk blijken na revisie veel meer inkomsten te hebben gehad dan bekend was.

De tegenvaller voor Nederland vloeit voort uit de steeds betere gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de ware omvang van de economie. Sectoren die eerst buiten beeld vielen, tellen nu mee. Het bruto binnenlands product stijgt daardoor en dus ook de afdracht aan de EU die mede daarop is gebaseerd. Verder groeide de Nederlandse economie harder dan geraamd, waardoor de EU-afdracht eveneens stijgt. Minder goed presterende lidstaten, krijgen om dezelfde redenen geld terug.

Voor Nederland kwam de naheffing over de periode 2002-2014, waarover de Financial Times beschikt, uit op 1,1 miljard. Tegelijk kreeg Nederland door aanpassing van de lopende begroting ook een meevaller van 460 miljoen. Wat rest is een openstaande rekening van 642 miljoen euro.

Nieuwe rekenmethode economie

In tegenstelling tot wat eerder werd bericht, ligt de oorzaak van de naheffing niet bij de nieuwe rekenmethode die sinds die jaar wordt gebruikt om de economie van een land in te schalen. Volgend jaar krijgt Nederland daar wel mee te maken.

De EU benadrukt dat het gaat om een voorlopige heffing. Volgende maand wordt het definitieve bedrag gecommuniceerd. Op de eerste werkdag van december dient Dijsselbloem het bedrag over te maken.

In Londen is het nieuws over de naheffing niet goed gevallen. De Britse premier Cameron kondigde vanmiddag in Brussel aan een financieel spoedberaad aan te vragen vanwege de 'walgelijke' heffing. 'Het is een schandalige manier van doen en ik weiger op 1 december te betalen.' Duitsland moet volgens de naberekening 1,4 miljard euro extra betalen, ware het niet dat Berlijn dit jaar ook een meevaller van maar liefst 2,1 miljard euro tegemoet kan zien.

Volgens scheidend Commissievoorzitter Jose Manuel Barroso zou het nieuws over de naheffing 'niet als een verrassing moeten komen' omdat de lidstaten unaniem met de rekenmethode hebben ingestemd.

De Britse premier Cameron. Beeld ap
Beeld Redactie
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden