Nederland weer eens brutaal gidsland?

Het betreft hier geen dagdromerij van een paar maffe Nederlandse acteurs en jonge hemelbestormers.

Theatervoorstelling van De verleiders.Beeld anp

Woensdag hebben leden van de vaste commissie Financiën een ronde tafel-gesprek met onder anderen acteur-theatermaker George van Houts en de acteurs Pierre Bokma, Tom de Ket, Victor Löw en Leopold Witte. Het gaat over de toekomst van ons geldsysteem. Dat lijkt opmerkelijk, en dat is het ook. Over een maand neemt de vaste commissie het Burgerinitiatief Ons Geld in behandeling, nadat 120 duizend Nederlanders daarop hadden aangedrongen.

Van Houts, Bokma, De Ket, Löw en Witte vormen De Verleiders. In hun derde voorstelling, Door de bank genomen, ging het onder meer over de macht van bankiers en het feit dat particuliere banken het scheppen van geld praktisch hebben gemonopoliseerd. En over de kwalijke gevolgen daarvan. Het was een prachtige voorstelling en na afloop was ik ouderwets enthousiast en tevens woedend.

Dat de acteurs niet maar wat stonden te spelen maar écht verontwaardigd waren, bleek toen Van Houts en de zijnen in samenwerking met de Stichting Ons Geld het Burgerinitiatief startten. Ons Geld werd in 2012 opgericht door de toen 23-jarige Luuk de Waal Malefijt.

Wat is het punt? Van al het geld dat in Nederland in omloop is, is 97 procent via hypotheken en leningen gecreëerd door particuliere banken. Ons geld is schuld aan de bank en dát is volgens Ons Geld de oorzaak van de huizenbubbel, kredietcrisis, werkloosheid, groeiende ongelijkheid en nog veel meer trieste ellende.

Het doel van het Burgerinitiatief: de overheid met het geldscheppen weer naar zich toetrekken, zo de macht van de banken breken en de geldcreatie weer onder democratisch toezicht brengen. Staatsgeld, vrij van schuld en rente.

Het betreft hier geen dagdromerij van een paar maffe Nederlandse acteurs en jonge hemelbestormers. In het Sustainable Finance Lab onder voorzitterschap van voormalig Rabobankier Herman Wijffels pleiten economen van naam en faam ook voor een nieuw en democratischer systeem van geldcreatie. In de Verenigde Staten (American Monetary Institute) en Groot-Brittannië (PositiveMoney) gebeurt hetzelfde. Op IJsland schreef de econoom Frosti Sigurjonsson dit voorjaar op verzoek van de premier een rapport: Monetary Reform - A better monetary system for Iceland - met minder macht en invloed van de banken.

Ik verwacht dat het een heel mooie voorstelling wordt, morgen aan de ronde tafel. Ik zou als Kamerlid niet graag tegenover een boze Bokma zitten of het giftige cynisme van Van Houts over me heen krijgen - ook al weten die jongens veel meer van geld opmaken dan van geld scheppen.

Het belang van het Burgerinitiatief is, dat we gaan nadenken over ons geldsysteem - dat mag abstract klinken, maar er is geen ander systeem dat onze levens zo sterk beïnvloed. Het zou natuurlijk helemaal prachtig zijn als de Kamerleden het initiatief serieus nemen, zich niet voor het karretje van de banken laten spannen en het alternatief onderzoeken.

Nederland weer eens een brutaal gidsland - ook bijzonder.

Op de site van Follow The Money toonde George van Houts zich niet erg optimistisch. Hij vreest dat de macht en de lobbykracht van de banken te groot zullen blijken: geldscheppen is lucratieve handel. 'Als het niet lukt, dan maar een revolutie. De klinkers uit de straten en op naar de Zuidas!'

Oké, maar eerst de Kamer. Spekkie voor het bekkie van Jesse Klaver. Kans voor open doel voor de Nieuwe Linksigheid van de PvdA, gefundenes fressen voor Emiel Roemer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden