Nederland was wél al tevreden

Nationale parlementen krijgen meer zeggenschap...

Van onze correspondenten Bart Dirks en Bert Lanting

BRUSSEL Het zag er gisteravond naar uit dat Nederland het grootste deel van zijn eisen binnen zou weten te slepen op de Europese top in Brussel. Dat bleek althans uit het ontwerpakkoord dat EU-voorzitter Duitsland gisteravond op tafel legde.

Sommige landen bleken echter nog bezwaar te hebben tegen de concessies. Na middernacht werden de onderhandelingen voortgezet.

Het was al bekend dat het grondwettelijke karakter van het document zou verdwijnen. Ook komen symbolen die de indruk van een staatstructuur wekken, zoals de vlag en het volkslied, te vervallen.

Nederland stuurde verder aan op een ‘rode kaart’-procedure, die de nationale parlementen de mogelijkheid zou geven EU-wetsvoorstellen tegen te houden. Dat wordt een soort ‘oranje kaart’. Als de meerderheid van de parlementen vindt dat het geen EU-zaak is, moet de Europese Commissie het voorstel nog eens bekijken.

Besluit de Commissie toch door te gaan, dan bekijken de Raad (de EU-landen) en het Europees Parlement de kwestie nog eens. Is daar een meerderheid tegen dan gaat het voorstel van tafel.

In het ontwerpvoorstel zit ook een protocol dat moet voorkomen dat de EU zich niet kan bemoeien met ‘belangrijke diensten van algemeen belang’, zoals de woningcoöperaties. De tekst erkent de ‘essentiële rol en de uitgebreide bevoegdheden’ van de nationale overheden.

Den Haag wilde verder dat de strikte regels voor de toelating van nieuwe landen tot de EU zouden worden opgenomen. Maar dat stuitte op verzet van landen die bang zijn dat lidstaten dan naar het Hof van Justitie zullen stappen om de toelating van een nieuw lid te betwisten. In de tekst staat nu dat ‘rekening zal worden gehouden’ met de toelatingsvoorwaarden die de EU eerder heeft afgesproken.

Ook verdwijnt de tekst van het Handvest van grondrechten uit het verdrag. In plaats daarvan komt er een verwijzing die het Handvest verbindend verklaart. Maar uit de tekst wordt niet duidelijk of dit alleen voor de Europese Unie of ook voor de afzonderlijke lidstaten is.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden