Nederland vreest dictaat grote landen in EU

Het Nederlandse kabinet vreest dat de grote landen in de Europese Unie de dienst zullen uitmaken. Daarom heeft het kabinet Dick Benschop, staatssecretaris van Europese Zaken, opgedragen een strategie uit te werken om die ontwikkeling in goede banen te leiden....

Benschop voert namens Nederland de onderhandelingen in de Intergouvernementele Conferentie van de EU, die volgende maand onder Portugees voorzitterschap begint en waarschijnlijk in december in Nice wordt afgerond. In de tussentijd moeten de EU-landen het eens worden over hervormingen om de EU bestuurbaar te houden, als zij wordt uitgebreid tot 25 à 30 landen.

De Europese Commissie presenteerde gisteren haar advies aan de lidstaten. Voorzitter Romano Prodi van de commissie deed in het Europees Parlement verregaande voorstellen. Een van Prodi's belangrijkste adviezen betreft een oud voorstel, dat het tien jaar geleden bij de onderhandelingen over het verdrag van Maastricht, niet heeft gehaald.

Volgens Prodi moet eenderde van het aantal lidstaten kunnen besluiten om onderling een verdergaande samenwerking aan te gaan, ook al wil de meerderheid niet meedoen. 'Het Verdrag van Schengen heeft aangetoond dat dat kan werken', aldus Prodi. Het Verdrag van Schengen is een akkoord over grensbewaking. Aanvankelijk kende dit Verdrag slechts een beperkt aantal deelnemers, maar inmiddels doet bijna de hele EU mee.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken vreest dat het idee van een 'kern-Europa' de positie van de grote landen versterkt, die de kleintjes minder nodig hebben om tot besluiten te komen. Maar de regering vindt dat het de enige manier is om de grote landen aan banden te leggen. 'We zien nu al dat de grote landen te vaak hun wil opleggen. Kijk naar de Europese defensiepolitiek', aldus een hoge ambtenaar.

De Europese Commissie blijkt verdeeld over haar eigen samenstelling. Ze oppert de mogelijkheid de omvang te beperken tot de huidige twintig Commissarissen. Als de Unie uitbreidt, zouden sommige landen geen Commissaris krijgen. Een roulatiesysteem kan dat oplossen. Prodi acht het ook mogelijk dat elk land slechts één Commissaris levert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.