Nederland vraagt uitlevering van oorlogsmisdadiger Faber

Arnhem Nederland wil dat Duitsland Klaas-Carel Faber, een voortvluchtige oorlogsmisdadiger, arresteert en uitlevert. Het Openbaar Ministerie heeft een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd. De 88-jarige Faber woont in het Beierse Ingolstadt.

Anja Sligter

Faber was lid van het executiepeloton in kamp Westerbork, lid van de Waffen-SS en lid van het Sonderkommando Feldmeijer. In 1947 werd hij ter dood veroordeeld wegens de dood van zeker elf mensen in kamp Westerbork, razzia's, en martelingen in Het Scholtenshuis op de Grote Markt in Groningen. Een jaar later werd die straf in cassatie omgezet in levenslang. Faber ontsnapte in 1952 en vluchtte naar West-Duitsland.


Het is voor het eerst dat de uitlevering van een oorlogsmisdadiger via een Europees arrestatiebevel wordt gevraagd. Eerdere procedures om Faber naar Nederland te krijgen liepen op niets uit. Er zijn aan Duitsland verzoeken tot uitlevering en overname van de tenuitvoerlegging van de straf gedaan. Ook is in Duitsland een herzieningsprocedure doorlopen. Deze procedures hebben niet tot het gewenste resultaat geleid.


Of Duitsland in dit geval meewerkt is onzeker. Zo ja, dan moet Faber volgens de richtlijnen binnen 90 dagen worden overgedragen.


Het OM laat weten zich ervan bewust te zijn dat er aan de situatie zelf niets is veranderd. Wel lijkt de Duitse overheid de laatste tijd meer werk te willen maken van de bestraffing van de laatste nog in leven zijnde oorlogsmisdadigers. Zo werd de Nederlandse SS'er Heinrich Boere dit jaar tot levenslang veroordeeld en loopt in München het proces tegen kampbewaker John Demjanjuk. De Duitse minister van Justitie, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, beloofde een paar maanden geleden dat ze nog eens naar de zaak-Faber zou kijken.


In Duitsland werd Faber beschermd door een Führererlass, een door Adolf Hitler uitgevaardigde wet die buitenlanders in het Duitse leger de Duitse nationaliteit toekende. Omdat Duitsland na de oorlog weigerde onderdanen uit te leveren, leeft Faber sinds 1952 ongestoord in Duitsland.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden