Nederland voortrekkersrol opbouw Palestijns gebied

BERLIJN (ANP) - Nederland gaat een voortrekkersrol spelen bij de opbouw van de veiligheid, politie en justitiële sector in Palestijnse gebieden. De internationale vertegenwoordiger voor het Midden-Oosten Tony Blair en de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken hebben Nederland daarvoor gevraagd.

Dat zei minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) dinsdag na afloop van een conferentie in Berlijn. Volgens de minister zijn er in de Palestijnse gebieden te veel verschillende veiligheidsteams, te weinig goede gevangenissen en ontbreekt het nog te veel aan goede rechtspraak.

Op de bijeenkomst is volgens diplomatieke bronnen voor 242 miljoen dollar aan steun toegezegd. Nederland beloofde zeven extra mensen te sturen voor het politietrainingsprogramma EUCOPPS en lanceerde een nieuw fruit- en bloemenproject van 3,5 miljoen euro op de Gazastrook. Koenders heeft daarvoor het overleg met Tony Blair en de Israëli's over de noodzaak om in- en uitvoer mogelijk te maken voor dat project geopend.

Belangrijke taak

Nederland is momenteel al voorzitter van de werkgroep die zich bezighoudt met de hervormingen van politie en justitie van de Palestijnse Autoriteit. Het is de bedoeling dat Nederland nu een vervolg organiseert op de donorbijeenkomst in Berlijn van de afgelopen dagen. Koenders vindt die taak belangrijk ,,omdat het een voorwaarde is voor de vorming van een onafhankelijke Palestijnse staat''.

De conferentie in Berlijn werd geopend door de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Deelnemers waren onder anderen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice, de Palestijnse premier Fayyad en een vertegenwoordiger van de Israëlische regering.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden