Nederland verlost Britten van steeds meer brandbaar afval

PETER DE WAARD

Wat?

Brandbaar afval

undefined

Waarvandaan?

Engeland en Wales

undefined

Afval uit Groot-Brittannië. En nog brandbaar ook. Lege blikken spam en marmite. Afvalblikjes lager en bitter. En ontelbare theezakjes. Vol met brandbare carbid blijkbaar. Nederland moet een levensgevaarlijke dump zijn.

Zo is het dus niet. Het klopt dat hier steeds meer afval uit Engeland, Wales en ook Ierland wordt geïmporteerd. Maar met brandbaar wordt bedoeld dat het is bestemd voor Nederlandse verbrandingsovens. Die krijgen daar geld voor en maken er ook weer groene energie van waarmee onder meer de trams rijden. Een heel milieuvriendelijke aanpak dus.

undefined

Zou het niet beter zijn als die landen hun eigen rommel verwerken?

Daar is wel iets voor te zeggen. Maar ze hebben de capaciteit niet om het te verbranden. Het gevolg zou zijn dat het afval daar wordt gestort en dat is juist heel milieu-onvriendelijk.

undefined

En Nederland heeft als enige die capaciteit wel.

Nederland heeft juist overcapaciteit. De twaalf verbrandingsovens in dit land kunnen jaarlijks 7,5 miljoen ton verwerken. Maar zoveel afval voor verbranding maken we niet. Nederland maakt dus van de nood een deugd en gebruikt die overcapaciteit om afval van andere landen te verwerken. Dat is commercieel interessant. Als Nederland het niet doet, zouden Duitsland en Scandinavië het wel doen. Ook die hebben overcapaciteit.

undefined

En wij winnen.

Zo is het. Vooral door onze ligging. Er wordt wel gezegd dat als een schip zijn anker uitgooit in de monding van de Theems het schip bij Scheveningen stopt. Nederland ligt heel dichtbij.

undefined

Maar werken de Britten zelf niet aan een oplossing?

Ja, ze zijn ermee bezig. Maar er zijn praktische problemen. Ten eerste het Nimby-syndroom (Not In My BackYard), hetgeen betekent dat niemand in dat land een afvaloven in zijn buurt wil hebben. En ten tweede zijn er problemen met de financiering. Engeland en Wales hebben nog zeker vijf tot acht jaar een capaciteitstekort.

undefined

En hoeveel importeert Nederland nu?

Dat neemt elk jaar toe. In 2012 was dat al 1 miljoen ton brandbaar afval. In 2013 is dat met een kwart gestegen en dit jaar wordt het nog meer. En dan komt er ook meer uit Ierland en zelfs Italië.

undefined

En de Britten wil uit de EU.

Als zij eens wisten hoeveel problemen wij voor hen oplossen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden