Nederland verliest topjurist

Met Ad Geelhoed, wiens overlijden vrijdag bekend is gemaakt, verliest Nederland een van zijn grootste juristen. Hij was zes jaar advocaat-generaal bij EU's hoogste rechtbank, het Europese Hof van Justitie....

Als een van de acht advocaten-generaal adviseerde hij de hoogste Europese rechters over rechtszaken. ‘De mooiste baan voor een jurist’, vond hij zelf. ‘Ik was een geluksvogel dat deze boot langs kwam drijven en ik erop kon stappen.’

Geelhoed leverde de rechters een bovengemiddeld aantal van 240 adviezen. Veel conclusies kregen in de pers aanduidingen als ‘opmerkelijk’ of ‘baanbrekend’. Zo vroeg hij het pensioen van een oud-Eurocommissaris te halveren wegens vriendjespolitiek. Hij adviseerde de rechters zelfs eens om een EU-richtlijn helemaal ongeldig te verklaren, omdat deze te slecht was.

‘Je moet een beetje aanvoelen hoe radicaal je kunt zijn. Als je een kwart pas vooruit loopt, zit je goed. Als je een halve pas vooruit loopt, zit je net buiten de grenzen’, verklaarde hij.

Geelhoed verklaarde zijn soms quasi provocerende standpunten door zijn dubbele achtergrond, zowel economisch als juridisch. ‘Als je dan economisch naar een zaak kijkt, vinden juristen dat opvallend en andersom.’

Als topambtenaar op de ministeries van Economische en Algemene Zaken had Geelhoed ook de reputatie buiten de gebaande paden te denken. Zo riep hij eens dat een kwart van de overheidsambtenaren weg kon. ‘Nederland had begin jaren negentig meer ambtenaren dan het EU-gemiddelde. Nu zou ik dat niet zeggen, we zitten er iets onder’, zei hij in oktober.

Geelhoed was tot aan zijn overlijden bestuurslid van de telecom-toezichthouder Opta en lid van de Raad van Toezicht van de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.