Nederland verliest 15 duizend miljonairs

Crisis leidt tijdelijk tot nivellering...

AMSTERDAM De crisis heeft de rijken een flink stuk armer gemaakt. Het aantal dollarmiljonairs in de wereld is in 2008 met 14,9 procent gedaald tot 8,6 miljoen. Het aantal ultrarijken (mensen met een vrij te beleggen vermogen van meer dan 30 miljoen dollar) daalde zelfs met 24,6 procent.

In Nederland is het aantal miljonairs in dollars vorig jaar met 15 duizend afgenomen van 121 duizend tot 106 duizend.

De cijfers werden woensdag in Amsterdam bekendgemaakt bij de presentatie van het zogenoemde World Wealth Report dat jaarlijks wordt opgesteld door de bank Merrill Lynch en Cap Gemini Consultants.

In totaal bezitten 8,6 miljoen miljonairs – een bevoorrechte klasse van 1,3 promille van de wereldbevolking – nu een vermogen van 32,8 biljoen dollar. Dat is een daling van 19,5 procent ten opzichte van 2007. Maar Geoffrey Bruyn van Merrill Lynch Global Wealth Management verwacht niet dat de crisis leidt tot daadwerkelijke nivellering. ‘Het aantal miljonairs zal dankzij het aantrekken van de beurskoersen in de eerste helft van dit jaar niet veel verder zijn gedaald.’

In 2013 zal het aantal rijkaards al weer veel groter zijn dan in 2007. Merrill Lynch en Cap Gemini verwachten dat hun gezamenlijke vermogen dan is gestegen tot 48,5 biljoen dollar.

De grootste stijging van miljonairs zal zich voordoen in Azië. Op dit moment heeft de Verenigde Staten nog de meeste miljonairs, gevolgd door Japan en Duitsland. ‘Maar China staat al op de vierde plaats en is het Verenigd Koninkrijk gepasseerd’, aldus Bruyn. Ook Brazilië scoort qua hoeveelheid miljonairs een plek in de toptien.

De miljonairs in de wereld hebben hun uitgavenpatroon vorig jaar aangepast door de daling van hun vermogen. Er werd nog even veel geld uitgegeven aan dure auto’s en privéjets, maar duidelijk minder aan antiek, wijn en het lidmaatschap van countryclubs en andere exclusieve onderonsjes. ‘Daarentegen staken ze meer geld in kunst, juwelen, andere sierraden en vastgoed; zaken die op langere termijn hun waarde behouden’, aldus Dorus van den Biezenbos van Cap Gemini. Opvallend was dat ook meer geld werd gestoken in sport – racepaarden, Formule 1 en voetbalclubs.

Verder werd minder geld besteed aan champagne, kaviaar en luxe reizen, terwijl wellness (full body-checks, fitness, yoga) juist meer aandacht kreeg. ‘In tijden van crisis wordt de aandacht gericht op de gezondheid.’ Opvallend is dat de rijken in de VS en Europa ook minder uitgaven aan goede doelen, terwijl de Japanse miljonairs juist meer geven aan de filantropie. ‘Dat zal te maken hebben met de boeddhistische inslag. Hoe slechter het met je gaat, hoe meer je geeft. Wie goed doet, goed ontmoet’, aldus Van den Biezenbos.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden