Nederland verdubbelt hulp aan Macedonië

Als eerste land heeft Nederland het verarmde Macedonië extra geld toegezegd om de uitvoering van het vredesakkoord met de Albanese minderheid een handje te helpen....

Van onze verslaggever Theo Koelé

Minister Herfkens voor Ontwikkelingssamenwerking liet maandag in de Macedonische hoofdstad Skopje weten dat Nederland de hulp wil verdubbelen naar honderd miljoen gulden per jaar. Ze ziet dit als een wezenlijke bijdrage aan het vredesproces: 'Armoede drijft mensen in de armen van extremisten. We moeten laten zien dat er licht is aan het einde van de tunnel.' Herfkens is ook bereid in Den Haag een donorconferentie voor Macedonië te organiseren, mits andere landen daarvoor te porren zijn.

De gouverneur van de centrale bank, Trpeski, en minister van Financiën Gruevski namen het aanbod in grote dank aan. De vijandelijkheden van de afgelopen maanden hebben de economie zware schade berokkend. Op een donorconferentie zou ten minste 150 miljoen dollar bijeengebracht moeten worden, zo valt in Skopje te horen.

Macedonië heeft behoefte aan tastbare blijken van steun. De NAVO-actie Essential Harvest, waarbij de Albanese rebellen in dertig dagen vrijwillig hun wapens inleveren, wordt gezien als een te bescheiden antwoord op het verzoek om internationale bijstand. Maar premier Georgievski wilde gisteren niet speculeren over een verlengde NAVO-missie.

De Amerikaanse afgezant James Pardew leek er maandag wel op te zinspelen. Pardew, die nauw was betrokken bij het opstellen van het akkoord, meent dat een aanzienlijk aantal internationale waarnemers toezicht zal moeten houden op het politieke proces. Maar de waarnemers 'zullen niet gewapend zijn', zei hij tegen de BBC-radio, 'en dat doet de vraag rijzen (. . .) of het militaire mandaat moet worden verlengd'. EU-adviseur Max van der Stoel zei gisteravond in NOVA dat de NAVO-militairen 'enkele weken' langer zouden moeten blijven.

Het Macedonische parlement hervatte gisteren het debat over wetswijzigingen die positie van de Albanese minderheid moeten versterken. Voor een aantal maatregelen, zoals versterking van de politiemacht met duizend etnische Albanezen, moet het buitenland geld op tafel leggen. Herfkens toonde zich daartoe bereid. Maar de door haar toegezegde 100 miljoen gulden voor dit jaar, en even hoge bedragen in de twee komende jaren, komen pas beschikbaar als regering en parlement in Skopje hun beloften nakomen.

Ook de medewerking van de rebellen is vereist. Komen zij de afspraken niet na, dan is de kans groot dat het geweld weer oplaait. Dan heeft het geen zin geld te steken in de wederopbouw, meent Herfkens. Vooral in de omgeving van Tetovo, waar fel gevochten is, moeten op grote schaal woningen hersteld worden.

De gevechten hebben aan een korte economische bloeiperiode abrupt einde gemaakt. De gouverneur van de centrale bank en de minister van Financiën vrezen dat er dit jaar geen sprake is van enige economische groei, eerder van een daling. Vorig jaar bedroeg de economische groei nog 6 procent.

Macedonië ziet in minister Herfkens bij uitstek iemand om internationale financiële steun te vergaren. Nederland behartigt de belangen van Macedonië bij de Wereldbank en het IMF, waar Herfkens jarenlang werkzaam was. Macedonië prijkt op de lijst van landen waarop Nederland de ontwikkelingshulp concentreert. Aan haar inspanningen dankt de minister de bijnaam Eveline van Macedonië, zei de gouverneur van de centrale bank .

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden