Nederland verbiedt import van Belgisch varkensvlees

Het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV) heeft vrijdagavond besloten tot een importverbod voor Belgische varkens en varkensvlees. De maatregel geldt 'als voorzorg' tegen Nederlandse consumptie van met dioxine verontreinigd Belgisch varkensvlees....

Reden voor het importverbod, aldus het ministerie, is dat onlangs is gebleken dat in België meer varkenshouderijen mogelijk met dioxine verontreinigd diervoeder geleverd hebben gekregen dan tot nu toe bekend was. Het aantal thans verdachte bedrijven overstijgt het aantal ondernemingen waartegen in België reeds beperkende maatregelen golden.

LNV nam de beslissing tot het importverbod na overleg met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). 'Op grond van de door de Belgische overheid verschafte gegevens over de aangetroffen (dioxine-)gehaltes zijn verdere maatregelen uit oogpunt van volksgezondheid op dit moment niet aan de orde', aldus een verklaring. Ook volgens het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) is het terughalen van vlees uit de winkels niet nodig.

De Nederlandse ministeries denken met het importverbod 'vooruit te lopen op eventuele Europese maatregelen.'

Ook in België zijn de maatregelen aangescherpt. Aanvankelijk was alleen vlees met meer dan 20 procent vet verboden. Nu zal ook vlees met een vetgehalte van tussen de 2 en 20 procent uit de handel worden genomen.

In Belgisch varkensvlees zijn opnieuw te hoge concentraties pcb's aangetroffen. De gevonden pcb-waarden overschrijden de Belgische norm twintig tot vijftig keer, aldus een woordvoerder van het ministerie van Landbouw.

Inmiddels zijn nog eens zo'n tweehonderd varkens- en veevoederbedrijven in België geblokkeerd. Daardoor kan er vanaf deze bedrijven geen transport plaatsvinden. De regering zal zeker van een deel van deze bedrijven alle vlees laten vernietigen.

Pcb's hoeven niet per se te duiden op de aanwezigheid van het nog gevaarlijker dioxine. Maar vervuiling met dioxine kan alleen ontstaan als te hoge pcb-concentraties zijn aangetroffen.

Een deel van de geblokkeerde bedrijven deed geen zaken met de vetsmelterij Verkest uit Deinze, ook niet op indirecte wijze. De firma Verkest lag aan de basis van het dioxineschandaal dat België vorige maand trof. Dat kan duiden op meerdere bronnen voor dioxinevervuiling.

De Belgische ministeries van Landbouw en Volksgezondheid voeren een onderzoek uit naar de oorzaak van de besmetting, waarbij zij ook nadrukkelijk kijken naar veevoederbedrijven of toeleveranciers uit het buitenland. Daarbij richten zij zich vooral op Duitsland en Oostenrijk.

De Belgische regeringscommissaris voor de dioxine-affaire Willockx heeft vrijdag de Europese landbouwcommissaris Fischler op de hoogte gebracht van de recentste problemen. In België wordt de totale schade van de dioxinecrisis geschat op zes miljard gulden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.