Nederland trekt 25 miljoen extra uit voor getroffen gebied

Minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) stelt 25 miljoen euro extra beschikbaar voor hulp aan de door de zeebeving getroffen gebieden in Zuid-Azië...

ANP

De CDA-minister geeft 5 miljoen euro aan de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) en 20 miljoen euro aan de Verenigde Naties. Samen met de al toegezegde 2 miljoen euro voor het Rode Kruis komt de bijdrage van Nederland op 27 miljoen euro.

Nederland roept als huidig voorzitter van de Europese Unie ook andere lidstaten op een flinke bijdrage te leveren. 'Er is nog heel veel geld nodig.' Van Ardenne wijst erop dat Europa meteen binnen 48 uur na de ramp 50 miljoen euro beschikbaar heeft gesteld. 'Op de langere termijn is nog veel meer geld nodig voor de wederopbouw van het gebied. Wederopbouw kost altijd het meeste geld.'

VVD-Kamerlid Szabo pleitte er eerder donderdag voor de 100 miljoen euro die minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) deze zomer heeft uitgetrokken voor Sudan, aan Azië te besteden. Het geld is daar beter besteed dan voor de wederopbouw van het Afrikaanse land, dat wordt bestuurd door een corrupt en oorlogszuchtig regime, aldus Szabo.

Zijn PvdA-collega Koenders is geschokt door het plan. 'Heel fout', noemt hij het. 'Dat geld is er nog niet en dan haal je het alweer weg uit zo'n beetje het beroerdste land van de wereld.'

Van Ardenne zegde het geld eind juli toe voor de regio Darfur. De 100 miljoen was de eerste inleg van een op te richten groep vrienden voor Darfur, rijke donorlanden die geld bijeenbrengen voor de wederopbouw.

De werkgeversorganisatie VNO-NCW roept het Nederlands bedrijfsleven op waar mogelijk hulp te bieden aan de slachtoffers van de zeebeving in Azië. Inmiddels zijn tal van initiatieven op gang gekomen, meldde VNO-NCW donderdag.

Zo heeft de supermarktketen Albert Heijn besloten om per medewerker 1 euro te storten op giro 555 voor hulp aan Azië. Dat komt neer op een bedrag van ongeveer 50.000 euro. Albert Heijn stuurt geen goederen naar het getroffen gebied, omdat de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) meer aan geld hebben, zo zei een woordvoerder.

Philips probeert zoveel mogelijk geld in te zamelen. In India doneren de werknemers bijvoorbeeld een dagsalaris en in Thailand en Singapore is het personeel een inzamelingsactie begonnen.

De Bijenkorf houdt een sobere nieuwjaarsborrel. Het geld dat daarmee wordt uitgespaard, stort de winkelketen op giro 555, aldus een woordvoerster. Bovendien staan er collectebussen van het Rode Kruis bij de kassa's en op het hoofdkantoor. Volgens de zegsvrouw bekijkt het moederbedrijf van de Bijenkorf, Vendex, of er een grotere actie op touw kan worden gezet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden