Nederland treft geen extra veiligheidsmaatregelen

Het kabinet ziet nog geen reden voor nieuwe, extra veiligheidsmaatregelen na de aanslag in Parijs afgelopen woensdag. Dat bleek uit de woorden van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en minister Jeanine Hennis van Defensie vandaag na de ministerraad.

Bert Koenders, Mark Rutte, Ivo Opstelten en Eberhard van der Laan, gisteren op de Dam. Beeld epa

Hennis wees er op dat het dreigingsniveau voor terreuraanslagen in Nederland al substantieel is. De kans op een aanslag is reëel, maar er zijn geen concrete aanwijzingen over beraamde aanslagen. Ook Opstelten onderstreepte dat hij 'geen garanties' kan geven over de veiligheid in dit land, maar het dreigingsniveau wordt vooralsnog niet verhoogd. Volgens zijn staatssecretaris Fred Teeven is er wel sprake van 'verscherpte aandacht' na de gebeurtenissen in Parijs. Teeven wilde niet toelichten wat dat betekent.

Een deel van het kabinet overlegde vandaag voor de ministerraad met de top van de veiligheidsdiensten AIVD en MIVD over de veiligheidssituatie.

180 Nederlandse jihadgangers
Opstelten meldde verder dat inmiddels ongeveer 180 Nederlandse jihadisten naar Syrië en Irak zijn vertrokken. Van hen zijn er 35 weer terug in Nederland. 21 Nederlandse jihadisten zijn in Syrië of Irak omgekomen. Alle terugkeerders worden volgens hem in de gaten gehouden door de AIVD of de politie. Het Openbaar Ministerie (OM) bekijkt of ze kunnen worden vervolgd. Het OM is nu met ongeveer dertig zaken bezig, aldus Opstelten.

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken), die voor de AIVD verantwoordelijk is, zei dat er niet opnieuw geld voor de dienst bij komt. Hij wees erop dat de dienst dit jaar al 25 miljoen euro extra te besteden heeft en dat het budget van de inlichtingendienst nog nooit zo hoog was. Volgens hem kan de AIVD hiermee 'alles doen wat redelijkerwijs nodig is'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.