Nederland traint indirect agenten buiten Kunduz

Nederland doet indirect mee aan de training van Afghaanse agenten buiten de provincie Kunduz. Dat staat op gespannen voet met beloften aan de Tweede Kamer. Ook bestaat de kans dat de training zich, tegen de wil van de Kamer, uitstrekt tot de semi-militaire grenspolitie.

Nederlandse militairen op patrouille in Kunduz.Beeld ANP

Dat de missie uitdijt, blijkt uit correspondentie tussen hoge militairen en ambtenaren van het ministerie van Defensie waarin de Volkskrant inzage heeft gehad. Deze week wordt het parlement geïnformeerd over de stand van zaken bij de omstreden missie. Het kabinet-Rutte heeft op verzoek van met name GroenLinks de missie steeds omschreven als strikt civiel en deze verbonden aan strenge voorwaarden.

Volgens de Commandant der Strijdkrachten, Tom Middendorp, zijn er in Kunduz 'inmiddels voldoende Afghaanse trainers die zelf de basisopleiding aan agenten kunnen geven'. Daarom richten de Nederlanders, afkomstig van de marechaussee, zich nu vooral op de begeleiding van Afghaanse trainers. Die Afghanen concentreren zich op hun beurt op de reguliere politiemacht in Kunduz, maar gaan 'in toenemende mate' ook les geven aan agenten elders in het land, aldus Nederlands hoogste militair.

Op het ministerie bestaat de vrees dat de Afghanen dankzij hun 'Nederlandse' opleiding ook medewerkers van de grenspolitie gaan trainen, in weerwil van afspraken met de Kamer. Een hoge ambtenaar waarschuwt voor een 'ondoorzichtige verbreding' van de missie. Hij stelt voor om een door generaal Middendorp voorgestelde tekst te schrappen uit de beoogde Kamerbrief zolang 'niet helder is' of de grenspolitie al dan niet getraind wordt. Volgens een woordvoerder van het ministerie zal elke aanpassing van de missie met de Kamer besproken worden. Hij noemt het 'jammer dat de interne discussie via de krant naar buiten komt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden