Nederland telt vele Betty's

Er zijn tientallen Betty's in Nederland; kinderen die zonder medeweten van hun biologische ouders definitief onder het wettige gezag van hun adoptie-ouders in een ver buitenland zijn gesteld. Dit zegt Hilbrand Westra van United Adoptees International, een belangenorganisatie van geadopteerden.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER MARJON BOLWIJN

AMSTERDAM - Minister Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking bespreekt deze week met autoriteiten in Ethiopië gesjoemel met adoptie.

Aanleiding is een tv-uitzending van KRO Brandpunt onlangs over de 14-jarige Betty uit Ethiopië. Zij blijkt zeven jaar geleden zonder toestemming van haar ouders te zijn geadopteerd door een Nederlands echtpaar. Zij verbleef in een kindertehuis maar was geen wees, zoals werd beweerd. Een rechtbank in Ethiopië heeft de adoptie onlangs nietig verklaard. Deze uitspraak heeft geen rechtsgeldigheid in Nederland omdat de adoptie hier is uitgesproken. Overigens wil Betty in Nederland blijven.

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie zegt dat het nagenoeg uitgesloten is dat adopties van na 2010 zonder medeweten van de biologische ouders tot stand zijn gekomen. In dat jaar is de adoptieprocedure aangescherpt. Zo kan een adoptie alleen doorgaan als de biologische ouders, of een familielid mochten zij niet meer leven, zijn geïnformeerd over de consequenties van internationale adoptie en zij voor de rechtbank toestemming hebben gegeven.

De adoptie kan pas juridisch worden goedgekeurd als de Centrale Autoriteit de juistheid van de procedure en documenten heeft bevestigd. Vorig jaar zijn adopties uit Oeganda stilgelegd omdat de biologische ouders niet goed bleken geïnformeerd of anderszins onzorgvuldig was gehandeld.

Hilbrand Westra van United Adoptees International is er niet zo zeker van dat er nu niets meer kan misgaan. Hem bereiken regelmatig berichten van het tegendeel. 'Er zijn tientallen gevallen van door biologische ouders vermiste kinderen. De controle moet niet in Nederland gebeuren, maar in het land van herkomst. Veel dossiers van adoptiekinderen uit bijvoorbeeld China zijn vervalst door weeshuizen of autoriteiten. De controle op geïmporteerd speelgoed uit China is strenger dan die van geïmporteerde kinderen. Er is geen enkele garantie dat de adoptieprocedures 100 procent waterdicht zijn.'

Honderd procent zekerheid bestaat niet, zegt directeur Marc Tijhuis van de stichting Wereldkinderen, die de adoptie van Betty regelde. 'Jammer dat er nooit wordt gerefereerd aan de 99,9 procent weeskinderen die een liefdevol gezin in Nederland hebben gevonden en voor wie interlandelijke adoptie echt hun laatste kans was.'

Jolanda van Haarlem van de Stichting Afrika zegt dat de zorgvuldigheid in Ethiopië gewaarborgd is. 'Wij doen in het land zelf uitvoerig onderzoek. Zonder toestemming van de ouders of familieleden geen adoptie. In Kenia hebben we dat uitbesteed aan onze partner daar. We gaan ervan uit dat zij dat zorgvuldig doen.'

Ouders in Ethiopië wisten het niet

Betty is 7 jaar als haar ouders besluiten haar en haar jongere zusje onder te brengen in een weeshuis. Haar vader, die hiv heeft, en moeder kunnen op dat moment niet goed voor hen zorgen. Een Nederlands echtpaar adopteert de zusjes in de veronderstelling dat zij weeskinderen zijn.

Later blijkt dat de ouders van Betty nog leven en onvolledig zijn geïnformeerd; zij dachten dat hun kinderen op hun 18de weer naar huis zouden komen. Een rechtbank in Ethiopië verklaarde onlangs om die reden de adoptie onwettig. In Nederland kan de adoptie van Betty pas worden herroepen als zij 20 jaar is en zelf een procedure aanspant.

Volgens Jolanda van Haarlem van de Stichting Afrika is het in deze kwestie het woord van de een tegen dat van de ander. 'Haar ouders beweren dat hun niet is gezegd dat het om adoptie ging. Dat is niet aan te tonen. Met de huidige verscherpte adoptieprocedure kan dit niet meer gebeuren. Ouders moeten nu onder ede voor de rechtbank verklaren in te stemmen met de adoptie.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden