nieuws

Nederland stuurt mogelijk fregat richting Iran ter bescherming handelsroute

Nederland overweegt een fregat te sturen naar de Straat van Hormuz ter bescherming van koopvaardijschepen. Het kabinet staat volgens bronnen in Den Haag welwillend tegenover een Amerikaans verzoek voor deelname aan een internationaal vlootverband.

Een marinefregat van Defensie.Beeld Ministerie van Defensie

In de Straat van Hormuz, een belangrijke handelsroute tussen Iran en de Verenigde Arabische Emiraten, is het de laatste tijd zeer onrustig. Enkele schepen werden aangevallen en gesaboteerd, volgens de VS door Iran. Dat land ontkent, en wijst op zijn beurt met een beschuldigende vinger naar aartsrivaal Saoedi-Arabië.

De VS hebben Nederland en andere bondgenoten onlangs gevraagd een bijdrage te leveren aan ‘het garanderen van het recht op vrije doorvaart en maritieme veiligheid in de regio’, zo liet minister van Defensie Ank Bijleveld weten. Ze sprak niet over het uitzenden van een fregat, maar volgens ingewijden onderzoeken de Commandant der Strijdkrachten en de top van de Koninklijke Marine momenteel de mogelijkheden en risico’s daarvan.

Reageert Nederland positief, dan is het gemakkelijker om nee te zeggen tegen een ander verzoek uit Washington: het sturen van grondtroepen naar Syrië. Ook daarvoor hebben de VS Nederland benaderd, zei de Amerikaanse ambassadeur in Den Haag, Pete Hoekstra, onlangs in de Volkskrant. Hij stelde dat Nederland eigenlijk niet kan weigeren, omdat het eerder kritiek uitte op de terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Syrië. Niettemin maakte minister Bijleveld duidelijk weinig of niets te voelen voor het sturen van militairen. Het verzoek om maritieme steun ligt minder gevoelig. Nederland, van oudsher een zeevarende natie, heeft bovendien belang bij het handhaven van vrije handelsroutes.

Het Amerikaanse verzoek aan Nederland inzake een nieuwe missie in Syrië gaat om ‘militaire middelen op de grond’ om terroristische organisatie IS klein te houden. Dat zegt Pete Hoekstra, de ambassadeur van de VS in Den Haag, tegen de Volkskrant.

Ultimatum Iran

Terwijl de spanningen tussen Washington en Teheran om te snijden zijn, zeker na het neerhalen van een Amerikaanse drone door een Iraanse raket, vergroot Iran de druk op Europese en andere landen om het internationale nucleaire akkoord uit 2015 overeind te houden. De VS stapten onder president Donald Trump uit de internationale overeenkomst. Die voorziet in het opheffen van sancties tegen Iran, in ruil voor inperking van het nucleaire programma van dat land. Maandag schond Iran willens en wetens een deel van het akkoord. Het Internationale Atoomenergie Agentschap stelde vast dat het land meer uranium verrijkt dan de overeenkomst toestaat.

Iran stelde maandag een ultimatum aan Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, China en Rusland om hun deel van de beloftes uit het akkoord – verlichting van sancties – na te komen. Dat moeten ze binnen zestig dagen doen. Zo niet, dan zal Iran zich ook onttrekken aan andere verplichtingen. Daarmee zou de overeenkomst verder afbrokkelen.

In het bondgenootschap 2.0 zegt iedereen elkaar lekker de waarheid
Traditioneel zijn er twee dingen die Nederland verenigen: het Nederlands elftal en het Koningshuis. Maar sinds kort lijkt het alsof we er een instituut aan kunnen toevoegen: de ambassadeur van de Verenigde Staten. En zeker als hij Pete Hoekstra heet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden