Nederland stuurt mogelijk 60 tot 210 militairen naar Mali

Nederland overweegt 60 tot 210 militairen, onder wie special forces, uit te zenden naar Mali voor de VN-missie Minusma. Vijftien verkenners zijn op dit moment in Mali om drie opties te onderzoeken van wat Nederland kan bijdragen. Dit wordt bevestigd door ingewijden.

Franse vredessoldaten die in Gao zijn gestationeerd. Beeld reuters

Het gaat om de inzet van een helikoptereenheid van zestig man waarmee medische evacuaties van gewonde militairen in Mali kunnen worden uitgevoerd en om de inzet van twee aparte 'inlichtingeneenheden' van respectievelijk zestig en negentig man.

Daarnaast zouden diplomaten deel uitmaken van de VN-missie.
De eerste 'inlichtingeneenheid' bestaat uit zestig Nederlandse special forces die op grote afstand van het hoofdkwartier ('in het veld') inlichtingen verzamelen. Dit type missie brengt risico's met zich mee omdat ze soms plaatsvinden achter vijandelijke linies, waar de commando's zelfstandig overnachten in lokale dorpen.

Nederland overweegt ook een tweede inlichtingeneenheid van negentig man te sturen die zich richt op het analyseren van informatie op de hoofdkwartieren van de VN-missie in de hoofdstad Bamako en andere Malinese steden. De eenheid zou deels Malinese inlichtingenofficieren opleiden.

Wens PvdA
Nederland zal een van de opties of een combinatie daarvan aanbieden aan Bert Koenders, het hoofd van de VN-vredesmacht in Mali. De verkenners keren vermoedelijk eind deze week terug naar Nederland. Het politieke besluit valt eind september.

De missie is een wens van vooral de PvdA, omdat die haar partijgenoot Koenders 'niet in zijn hemd' willen laten staan. Een Nederlander aan het hoofd van een VN-missie waaraan Nederland zelf niet bijdraagt, zou een blamage zijn. Daarnaast wil de partij graag actief zijn in Afrika. Regeringspartij VVD zegt open te staan voor het idee.

De Nederlandse inzet in Mali moet ook bijdragen aan de poging van minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken om een tijdelijke zetel te bemachtigen voor Nederland in de VN-Veiligheidsraad in 2017 of 2018.

Koenders laat in een reactie weten dat hij denkt dat 'Nederland de capaciteiten heeft om een goede bijdrage te leveren. Het liefst geïntegreerd.' Hij noemt de Nederlandse bijdrage een 'doenbare missie', maar benadrukt dat het een politiek besluit is dat nog niet rond is.

Lobbyen
Koenders was vorige week in Nederland om te lobbyen voor deelname in Mali. Hij heeft toen de 'presentie geopperd om actief te worden in het noorden' - een streek waar de meest jihadisten naartoe verjaagd zijn - en in de centraal gelegen steden 'Kidal, Gao en Timboektoe'.

Nederland probeert internationaal gezag te heroveren nadat het eerder dit jaar tweemaal was mislukt om een bijdrage te leveren aan twee EU-missies voor Mali, terwijl daaraan wel ruim twintig andere lidstaten meedoen. Nu Nederland ook de Kunduz-missie in Afghanistan heeft beëindigd, is de internationale bijdrage van Nederland beperkt tot de relatief risicoloze anti- piraterijmissie in Somalië en de Patriotmissie in Turkije.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.