Nederland stuurt fregat naar New Orleans

Nederland stuurt een fregat met hulpgoederen en reddingsmateriaal naar New Orleans. Het fregat de Hr.Ms. Van Amstel vertrekt op korte termijn vanuit de Antillen en kan over vier tot vijf dagen in het gebied zijn om de Amerikanen hulp te verlenen....

ANP

Nederland loopt met het sturen van het fregat vooruit op een formeel Amerikaans verzoek. Als dat verzoek er komt, is het maar beter dat het fregat alvast onderweg is, is de redenering.

Het fregat neemt extra hulpmiddelen aan boord en noodrantsoenen, evenals twee helikopters voor medische evacuatie, extra mariniers en aanvullende kleine vaartuigen zoals rubberboten. Ook kan het schip dagelijks duizend liter drinkwater halen uit zeewater.

Balkenende zei verder dat Nederland ook andere expertise en middelen aan de Amerikanen heeft aangeboden. Het gaat dan om expertise op het gebied van wateroverlast en dijkdoorbraken, om identificatieteams, om pompen die schoon drinkwater kunnen leveren, om F-16's en om een duikpeloton van Defensie. Maar dat alles is afhankelijk van de behoefte van de Amerikanen, aldus Balkenende.

De premier zei vrijdag dat ‘de internationale gemeenschap waar nodig hulp moet verlenen’ aan de Amerikaanse autoriteiten. Hij is het met president Bush eens dat de hulpverlening in het rampgebied rond New Orleans op een niet aanvaardbaar niveau ligt. ‘We schrikken natuurlijk van de beelden. De zaken verlopen niet goed’, meende Balkenende.

De Amerikaanse ambassade in Den Haag bedankte vrijdag in een verklaring de Nederlandse regering en de bevolking voor de blijken van sympathie en de hulp die is aangeboden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden