Nederland stuurt 450 asielzoekers terug naar Duitsland

Met een beroep op de Dublinverordening heeft Nederland met Duitsland afgesproken dat circa 450 asielzoekers teruggaan naar Duitsland. Duitsland wilde deze groep in mei nog niet overnemen, maar is nu akkoord met opname van een deel van de asielzoekers.

Asielzoekers tijdens de open dag in een aszielzoekerscentrum in Amsterdam, de voormalige Bijlmerbajes.Beeld anp

Dat blijkt uit een document van het Duitse ministerie voor Migratie en Vluchtelingen (BAMF) dat in het bezit is van deze krant. Het akkoord wordt bevestigd door het ministerie van Veiligheid en Justitie. Een woordvoerder zegt dat Duitsland de helft van de 900 asielzoekers overneemt. Het ministerie spreekt van een 'billijke verdeling'.

Volgens Nederland moesten de vluchtelingen voor hun asielaanvraag in Duitsland zijn, omdat ze hun vingerafdruk daar hadden afgegeven. Daarmee was volgens Nederland voldaan aan de Dublinverordening, die stelt dat asielzoekers de verantwoordelijkheid zijn van de EU-landen waar ze als eerste geregistreerd staan.

Doorreis

Volgens de Duitse autoriteiten was de groep van 900 asielzoekers slechts op doorreis en hebben ze geen formeel asielverzoek ingediend. Nederland vocht dit besluit aan, in de helft van de gevallen met succes. In een schrijven van het Duitse ministerie voor Migratie en Vluchtelingen uit augustus erkent Duitsland alsnog de verantwoordelijkheid voor deze asielzoekers. Volgens Duitsland is bij nader inzien gebleken dat de asielzoekers in een bepaald registratieformulier, het BUMA-formulier, in ieder geval 'geregistreerd' stonden als asielzoekend.

Advocaat Michael Yap, die enkele van de 900 asielzoekers bijstaat, snapt weinig van het Duitse besluit. 'Ik ken dat formulier niet. Ik heb ernaar gegoogeld, volgens mij is het een registratieformulier zoals je dat in Nederland ook hebt. Het is in ieder geval geen formulier voor een asielaanvraag. Dat is belangrijk, want eerder meldden de Duitsers dat ze de asielzoekers niet zouden overnemen omdat ze geen formeel asielverzoek hebben ingediend. Yap is in beroep gegaan tegen de Duitse beslissing.

Reportage familie Deeb

Nu de grote asielcrisis voorbij is, beroept Nederland zich weer op de Dublinverordening. Voor de familie Deeb bekent dat een ramp. Lees hier de reportage.

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden