Nederland stort relatief zeer weinig afval

Waar Nederland er prima in slaagt om vrijwel geen afval meer op een vuilnisbelt te storten, lukt dat Europa maar mondjesmaat. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, de database van de Europese Unie (EU). Een EU-doelstelling om in 2020 in de hele Unie vrijwel geen afval meer op een vuilnisbelt te storten, lijkt dan ook buiten bereik.

Afval stapelde zich in 2010 op op de Nieuwmarkt in Amsterdam door een staking van gemeentelijke reinigers. Beeld ANP
Afval stapelde zich in 2010 op op de Nieuwmarkt in Amsterdam door een staking van gemeentelijke reinigers.Beeld ANP

In Nederland belandde in 2002 nog 815.000 ton afval op de vuilnisbelt. In 2011 was dat nog maar 70.000 ton, oftewel 4 kilo per hoofd van de bevolking. De rest werd bijvoorbeeld verbrand en gebruikt om energie op te wekken, of hergebruikt.

De EU als geheel kan niet zulke positieve cijfers overleggen. In 2011 werd er nog altijd 90 miljoen ton afval gestort, tegen 131 miljoen ton in 2002. Een veel kleinere daling per hoofd van de bevolking dan in Nederland en dat is vooral te wijten aan landen in het oosten van Europa. Daar blijft de jaarlijkse dump op de belt vrijwel gelijk.

Anderzijds blijkt uit een rapport van het Europees Milieuagentschap (EMA) dat ook in de Oost- en Zuid-Europese landen flinke stappen worden gemaakt met het hergebruiken en verbranden van afval. Ook zijn er in verschillende landen zoals Spanje en Litouwen fabrieken gebouwd waar biologisch afval van vocht wordt ontdaan, zodat het beter verwerkt kan worden. Een woordvoerder van het EMA benadrukt dan ook dat in vrijwel de hele EU inmiddels stappen worden gezet, maar dat het nog een tijd zal duren voordat storten uitgebannen is.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden