Update

Nederland stond een minuut stil om 12:00 uur

In de hele Europese Unie - en dus ook in Nederland - is om 12 uur een minuut stilte in acht genomen. Dit als eerbetoon aan de slachtoffers van de aanslagen van afgelopen vrijdag in Parijs.

Bij de Hofvijver in Den Haag hangen de vlaggen halfstok in verband met de aanslagen in Parijs. Beeld anp
Bij de Hofvijver in Den Haag hangen de vlaggen halfstok in verband met de aanslagen in Parijs.Beeld anp

- Werknemers op alle kantoren, in de openlucht, maar ook leraren en leerlingen op scholen waren allen een minuut stil. Op veel scholen wordt vandaag ook gediscussieerd over de aanslagen en de gevolgen ervan.

- Het vliegverkeer op Schiphol werd een minuut stilgelegd. Vluchten die aan de grond staan startten niet, inkomende vliegtuigen konden wel gewoon landen, aldus luchtverkeersleiding Nederland. Op Schiphol is de verkeerstoren in de Franse driekleur aangelicht en hangen vlaggen halfstok.

- Openbaarvervoerbedrijven deden ook mee aan het stiltemoment. De treinen van de NS stonden allemaal een minuut stil.

- Automobilisten werd verzocht tijdig een parkeerplaats op te zoeken. Rijkswaterstaat wees weggebruikers erop dat stilstaan op de vluchtstrook niet veilig is. 'Zoek tijdig een parkeerplaats op', luidde het advies aan weggebruikers die mee willen doen aan de 1 minuut stilte.

- De publieke televisie- en radiozenders hielden ook een minuut stilte, evenals regionale omroepen. De zenders van RTL deden vanaf 11:55 uur live verslag van de minuut stilte, op zowel RTL4 en RTLZ.

null Beeld anp
Beeld anp

- Een deel van het kabinet was om 12.00 uur precies bij de Franse ambassade in Den Haag. Het betrof vicepremier Lodewijk Asscher, minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en de staatssecretarissen Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) en Jetta Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).

Na afloop legde Asscher een korte verklaring af, net als burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag en de Franse ambassadeur Laurent Pic. Na afloop tekenden ze het condoleanceregister in de ambassade.

Premier Mark Rutte is overigens met staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) op weg naar Zuid-Afrika voor een eendaags bezoek aan dat land. Het bezoek is met een dag ingekort. Van Dam blijft wel langer om de handelsmissie te leiden.

Lodewijk Asscher. Beeld anp
Lodewijk Asscher.Beeld anp
In juli 2014 werd op Schiphol een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de vliegramp met de MH17. Beeld anp
In juli 2014 werd op Schiphol een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de vliegramp met de MH17.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden