Nederland stijgt naar plek 5 op lijst concurrerende economieën

Dankzij de hervormingen op de arbeidsmarkt en in de financiële sector is Nederland drie plaatsen gestegen op de ranglijst van meest concurrerende economieën in de wereld. Die stelt het World Economic Forum in Davos jaarlijks op.

Winkels op de vismarkt in het centrum van Utrecht. Beeld ANP
Winkels op de vismarkt in het centrum van Utrecht.Beeld ANP

Nederland staat in The Global Competitiveness Report 2015-2016 op de vijfde plek in een lijst van 140 landen. Dat is de hoogste notering sinds 2000. De per 1 juli doorgevoerde veranderingen in het ontslagrecht hebben de slagkracht van Nederland vergroot. Ook is de productiviteit ten opzichte van de salariëring gestegen. Nederland is internationaal goedkoper geworden.

Het Nederlandse onderzoek is gebaseerd op cijfers van het CBS en op een enquête onder topbestuurders (ceo's) en vertegenwoordigers van het mkb. De Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit Rotterdam heeft het onderzoek uitgevoerd.

Onderzoeksleider Henk Volberda: 'Nederland is één van de meest geavanceerde en innovatieve economieën van de wereld met open markten. Daarnaast blijft Nederland excellent presteren op het gebied van onderwijs en infrastructuur.'

Gezondere overheidsfinanciën

Nederland blinkt met name uit in het voortgezet onderwijs en de mate waarin scholen internet gebruiken voor leerdoeleinden. Op de kwaliteit van bèta-onderwijs is Nederland een plaats gestegen ten opzichte van de ranking van vorig jaar.

Het beleid van de huidige regering heeft geleid tot gezondere overheidsfinanciën. De standvastigheid van dit kabinet ten aanzien van het topsectorenbeleid en ondernemerschapsstimulering begint volgens Volberda zijn vruchten af te werpen: 'Er zijn nu beduidend meer technici en ingenieurs beschikbaar.' Nederland is nog steeds een broedplaats voor nieuwe kennis, blijkt uit het aantal ontwikkelde patenten in Nederland.

Er is niet alleen goed nieuws. De investeringen van bedrijven in onderzoek zijn afgenomen. Een ander probleem is de haperende kredietverlening aan het mkb en start-ups.

Nederland is op de ranglijst van de rijkste landen in de wereld twee plekken gestegen. Het staat zesde in het nieuwste Global Wealth Report van verzekeraar Allianz. Nederlanders hebben gemiddeld 78.000 euro aan nettovermogen en bezittingen.

null Beeld .
Beeld .
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden