Nederland steunt uitzetting Venezolanen door Caribische eilanden

Nederland geeft volledige steun aan het harde uitzettingsbeleid van Venezolanen door de drie autonome Caribische landen binnen het koninkrijk. Dat bleek donderdag in Willemstad na overleg tussen VVD-minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken en de premiers van Curaçao, Aruba en Sint Maarten.

Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok. Beeld ANP
Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok.Beeld ANP

Door de enorme economische en politieke crisis in Venezuela besluiten steeds meer mensen het land van president Nicolás Maduro te verlaten. De meesten, al meer dan een half miljoen mensen, komen terecht in buurlanden als Colombia. Een klein deel echter probeert per boot Aruba, Bonaire of Curaçao te bereiken.

Nederland ziet, net als Curaçao en Aruba, de vertrekkende Venezolanen als economische migranten en niet als politieke vluchtelingen die individuele vervolging moeten vrezen. Volgens minister Blok zal dit waarschijnlijk zo blijven: ‘Het overgrote deel zal niet voldoen aan de criteria van het Vluchtelingenverdrag’ van de Verenigde Naties, zei hij donderdag.

Dergelijke migranten ‘moeten snel terug’, aldus Blok. Precies dat ook is het huidige beleid van Curaçao en Aruba, waar de Venezolaanse kwestie het meest speelt. Daarbij komt dat Curaçao het VN-vluchtelingenverdrag nooit heeft getekend. Nederland en Aruba hebben dat wel. Het is aan de autonome landen zelf om te beslissen hoe zij hiermee omgaan, aldus Blok.

Uitzettingsbeleid

Op Curaçao verblijven naar schatting zesduizend Venezolanen ‘zonder papieren’, op een bevolking van circa 160 duizend. Met zijn steun voor het uitzettingsbeleid gaat Nederland in tegen de wens van Curaçaose burgers, die Blok donderdag een petitie aanboden waarin zij oproepen tot een ‘humaner’ beleid. Volgens hen worden ‘ongedocumenteerde ontheemden vervolgd en opgepakt, om in overvolle barakken en politiecellen te belanden in afwachting van deportatie.’

Volgens sommige deskundigen kan Nederland indirect bijdragen aan een toename van het aantal Venezolanen dat probeert de Caribische eilanden binnen het koninkrijk te bereiken. Zij menen dat sancties, zoals ingesteld door de Europese Unie (en dus ook Nederland) steeds meer mensen ertoe kunnen brengen Venezuela te verlaten. Minister Blok is het hiermee niet eens: ‘Niet ieder soort sancties leidt tot een grotere uitstroom.’

Technische hulp

Bonaire is een zogeheten bijzondere gemeente, die onder verantwoordelijkheid van Den Haag valt. Ook daar, aldus Blok, kan de IND snel zien of iemand aanspraak kan maken op de status van vluchteling en besluiten om economische migranten terug te sturen. Op het Bovenwindse eiland Sint Maarten speelt de problematiek nauwelijks. Den Haag, zo heeft Blok toegezegd, zal Curaçao en Aruba wel enige technische hulp gaan verlenen. Curaçao krijgt daarnaast 100 duizend euro extra uit Nederland voor de tijdelijke opvang van Venezolanen.

Het ‘selectieproces van de migranten’ dient zorgvuldig te gebeuren, maar kan snel gaan, meent Stef Blok. De expertise van de IND kan hierbij behulpzaam zijn. Met het snel terugsturen van mensen wordt volgens de minister van Buitenlandse Zaken (waarvoor Nederland in het hele koninkrijk verantwoordelijk is) een ‘heldere boodschap’ afgegeven: ‘Het heeft geen zin hier te komen.’

Venezuela heeft begin dit jaar een eenzijdige economische en transportblokkade tegen Aruba, Bonaire en Curaçao afgekondigd. Blok wil dat hieraan een einde komt en heeft hierover contact gehad met zijn Venezolaanse collega. Concrete vooruitgang is nog niet geboekt.

Minister Stef Blok (tweede van links) en de premiers van Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Beeld Kees Broere
Minister Stef Blok (tweede van links) en de premiers van Aruba, Curaçao en Sint Maarten.Beeld Kees Broere
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden