Nederland steunt hervatting commerciële walvisvangst

De Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) heeft de deur opengezet naar hervatting van de commerciële walvisvaart...

Van onze verslaggever Jeroen Trommelen

Volgens de overeenkomst is een gecontroleerde hervatting van de commerciële jacht noodzakelijk, omdat de internationale commissie anders mogelijk uiteen valt. Japan, Noorwegen en IJsland trekken zich nu al niets van het in 1986 afgekondigde verbod aan. Ze dreigen hun vangsten in de toekomst te vergroten.

'Gezien het resultaat ben ik blij dat Nederland zijn nek heeft uitgestoken', zegt delegatieleider Giuseppe Raaphorst, hoofd afdeling Natuur van het ministerie van LNV. Nederland steunde het initiatief uitsluitend om een einde te maken aan de huidige, ongereguleerde jacht op walvissen, zegt hij.

Het plan werd mede onderschreven door de drie grote walvisvarende naties. Daarmee werd ten onrechte de indruk gewekt dat Nederland zich in het kamp van de walvisvaarders bevindt, stelt de delegatieleider. 'Onze zorg is juist dat er jaarlijks al tweeduizend grote walvissen sterven en dit er zonder een beheerssysteem veel méér zullen worden.'

Nederland gaat alleen akkoord met hervatting van de commerciële jacht als de huidige 'achterdeurtjes' van het walvisverdrag worden gedicht. Aangesloten landen zouden zich niet meer mogen onttrekken aan regels door daartegen bezwaar te maken, zoals Noorwegen nu doet. Ook zou wetenschappelijk onderzoek écht wetenschappelijk moeten zijn en geen excuus om gewoon te jagen, zoals nu voor Japan en IJsland geldt.

Voor dit onderzoek mogen dieren alleen worden gedood als dit strikt noodzakelijk is, vindt Raaphorst. Bij onderzoek naar het eetgedrag van de dieren kan worden volstaan met een monster van de speklaag. Soorten die bedreigd zijn, zouden niet bejaagd mogen worden. Nu gebeurt dat onder het mom van de wetenschap soms wel.

Ook de jachtmethoden moeten volgens de meeste bij de ICW aangesloten landen diervriendelijker worden. De huidige dodingsmethode met de harpoen is al honderden jaren oud en houdt geen rekening met het lijden van het dier. Maar het probeem is volgens Raaphorst dat de walvisvarende landen hierover niet eens willen praten.

Al deze voorwaarden stonden overigens niet in het document dat Nederland voorafgaand aan de IWC-conferentie met negen andere landen ondertekende. Volgens het Wereldnatuurfonds betrof het een 'frauduleus plan' dat in het geheim door de Deense voorzitter Henrik Fischer was voorbereid.

Volgens bioloog Peter Reijnders, als wetenschappelijk adviseur verbonden aan de Nederlandse delegatie, zullen bij een gereguleerde jacht minder walvissen worden gedood dan nu. De wetenschappers hebben in Sorrento slechts één walvissoort aangewezen die duurzaam gevangen kan worden: de noordse dwergvinvis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden